FRANCUSKI POLJUBAC

FANTASTIČNI ODJEK 'ZVIZDANA' U FRANCUSKIM KINIMA Kritičari Matanićev film opisuju superlativima 'ostavlja bez daha', 'sjajno'...

 Promo fotografija
"Ljubav i rat, ratna ljubav, ljubav u ratu, ljubav unatoč ratu, ljubav nakon rata: tisuću je filmova snimljeno o svakome od tih diptiha klasičnih poput klasičnoga teatra. I eto ih svih spojenih u dva sata ispred kamere hrvatskoga redatelja čiji osjećaj za kadriranje, svjetlo, naraciju i vođenje glumaca ostavlja bez daha", piše Le Figaro

ZAGREB - Film "Zvizdan" Dalibora Matanića, koji je od kraja ožujka u distribuciji u francuskim kinima, dobio je pozitivne kritike tamošnjih filmskih kritičara koji ga opisuju superlativima.

"Ljubav i rat, ratna ljubav, ljubav u ratu, ljubav unatoč ratu, ljubav nakon rata: tisuću je filmova snimljeno o svakome od tih diptiha klasičnih poput klasičnoga teatra. I eto ih svih spojenih u dva sata ispred kamere hrvatskoga redatelja čiji osjećaj za kadriranje, svjetlo, naraciju i vođenje glumaca ostavlja bez daha", piše Le Figaro.

"Tri okrutne, tragične, melankolične, gorko-slatke, šekspirijanske priče u kojima osjećaji cvatu između stijena mržnje koje bi se mogle raspasti čak i nakon rata. Iznenadna ljubav nasuprot naslijeđenom nasilju: bez moraliziranja, bez osude, bez sladunjavosti (naprotiv), riječ je o dramatičnoj, ali ne i očajničkoj priči čovjeka koji se u njoj našao. Sjajno", ističe se.

L'express ocjenjuje da je film "jako dobro snimljen, jako dobro odglumljen i jako dobro ispripovijedan". "Tragične, nemoguće ili osporavane ljubavi između Hrvata i Srpkinje. Tri različite priče smještene u 1991., 2001. i 2011. s istim glumcima. To sluti na koncept, ali rezultat nije (previše) izvještačen", navodi se.

Kritičar tog tjednika napominje kako bi nekoliko kadrova moglo bi biti kraće, no kako svaki segment 'drži' gledatelja. "Objektivnost filma je besprijekorna, s finoćom ocrtava pustoš koju ostavljaju mržnja i zlohotnost, što, znamo to još od "Romea i Julije", nikada neće spriječiti buđenje tih osjećaja", ističe se.

U recenziji "Zvizdan Dalibora Matanića: jednosmjerne ulice", francuski portal za kulturu Culturebox ocjenjuje kako je "tužan postulat 'vodite rat, a ne ljubav' doveden u pitanje u zbijenom filmu kojemu mržnja ne dopušta da bude romantičan".

Navodi se kako su se te tri priče mogle dogoditi i "negdje drugdje, jučer, danas, sutra, bilo gdje, zbog slijepoga zajedništva ili ksenofobije ne govori se uvijek oružjem, bombama ili mačetama".

"Osim što je inteligentna alegorija protiv gluposti i sterilnosti mržnje, kako bi podijeljeno čovječanstvo pronašlo temeljne puteve ljubavi, 'Zvizdan' je bljesak velikoga filma", napominje se, dodajući kako je film odmaknut od pojednostavljenosti i podilaženja publici.

Pohvaljuje se sjajna gluma glavnih protagoinsta "koji od početka do kraja nose taj bolan, ali potreban film", dok se za Matanića kaže da je precizan redatelj. "U ogoljelom, ali i lijepom i znakovitom dekoru, ne zapliće se u efekte kako bi što brže došao do srži, odnosno do najvažnijega", dodaje se.

"Zvizdan" je priča o trima različitim, ali i istim, zabranjenim ljubavima između dvoje mladih različitih nacionalnosti. Prva je smještena u 1991., godinu predratnih previranja, prvih barikada i napetosti, druga se odvija deset godina kasnije kada je rat završen, ali ne i zaboravljen, dok je treća smještana u 2011., kada nema ratnih sukoba, ali sumnje i dalje postoje.

Sva tri para glume isti glumci, Tihana Lazović i Goran Marković. Film je dosad prikazan na sedamdeset međunarodnih festivala, na kojima je dobio dvadesetak nagrada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56