FILM LUCASA I MOOREA

FATALNA PRIVLAČNOST MODERNOG DOBA Ljubav hipstera i operativnog sustava Jexi sa smartphonea

 Screenshot: Youtube
 

Godine 2013., Spike Jonze je snimio hvaljenu melodramu “Ona” (Her) u kojoj se glavni junak zaljubi u operativni sistem svog kompjutera. Jonzeov film po mnogo je čemu bio prava melodrama, osim po jednom. Junakov romantični interes, naime, svodio se na zaslon i baršunasti alt.

Film “Jexi” redatelja Jona Lucasa i Scotta Moorea također je film o odnosu glavnog junaka i junakinje koja nije ništa drugo doli zaslon i baršunasti alt. Ali - ovaj put se promijenio žanr: umjesto Douglasa Sirka, imamo “Fatalnu privlačnost”.

Junak filma (Adam De Vine) hipster je koji radi na portalu, a cijeli mu se socijalni život svodi na pametni telefon. Jednog dana kupi novi smartphone na kojem je operativni sistem Jexi (Rose Byrne). Omaškom Jexi da sve ovlasti, tako da ona počne svojevoljno uređivati njegov profesionalni i emocionalni život. Neko vrijeme to ide dobro, pa junak nađe curu (Alexandra Shipp). No, Jexi tada obuzme ljubomora.

Autori Lucas i Moorea iskusni su pisci komedija, scenaristi dvaju jako uspješnih serijala (“Mamurluk” i “Loše mame”). Oni očito znaju napisati komični dijalog i geg - no, bolje bi bilo da se nisu latili režije. Jer, “Jexi” je režirana poput loše TV drame, likovi su sitkomovske karikature, a a glavni glumac nezanimljiv. U “Jexi” tek tu i tamo bljesne dobar geg. Od takvih - uzgred - najbolji su oni koji ironiziraju suvremene medije i novinarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:35