'JAKO SU FILMIČNI'

FILMSKI DEBI VATRENIH Lovren i Kovačić u Sedlarovu filmu glume nogometaše u Trećem Reichu, glavni glumac za snimanje se prepolovio od gubitka kila

U tijeku priprema za SP u Rusiji naši su reprezentativci u Opatiji snimali film ‘The Match’ koji govori o mađarskim nogometašima 1944. Glavnu ulogu igra Andrej Dojkić, uz Armanda Assantea i druge strane zvijezde

Glumac Andrej Dojkić upravo je završio snimanje novog filma “The Match”, koji je dio Hrvatske trilogije Dominika i Jakova Sedlara. Za potrebe uloge u dva je mjeseca smršavio 15 kilograma, sa 84 pao je na 69. U istom filmu svoj filmski debi imali su hrvatski nogometni reprezentativci Dejan Lovren i Mateo Kovačić.

Nogomet i SS

Drastičan gubitak kilograma, život na čaju, bademima, jabukama, leš mesu, avokadu i programu kondicijskog trenera Pere Kuterovca i Dražena Prskala, uz brojne treninge i jutarnje maratone, po scenariju je bio potreban da 38-godišnji glumac iz Osijeka odigra ulogu Laszla Horvatha, mađarskog nogometaša koji je 1944. godine završio u radnom kampu Kecskemet.

Film je nastao velikim dijelom prema istinitom događaju, koscenarist i producent je 85-godišnji Amerikanac Stephen Ollendorff. U vrijeme kada je Mađarska pod nacistima, Laszlo Horvath, u tumačenju Dojkića, zvijezda je, pripadnik mađarskog visokog društva, ali i pokreta otpora. Za njega će s kobnim posljedicama završiti incidentna večer na javnom mjestu, u kojoj se, izgubivši živce, bahato ponio prema pripadnicima SS-a.

Dojkićeve, odnosno Laszlove nogometne kolege, mađarske nogometaše, koji igrom sreće ne završe u radnom kampu, glume hrvatski nogometni reprezentativci Dejan Lovren i Mateo Kovačić. Reprezentativci su se na snimanju prvog dijela filma u Opatiji pojavili nekoliko dana od završetka finala Lige prvaka, a u tijeku priprema hrvatske nogometne reprezentacije za svjetsko prvenstvo u Rusiji. U filmu “The Match” Lovren i Kovačić pojavljuju se s Dojkićem one večeri kada Laszlo Horvath završava u logoru. Po scenariju, kao dio oklade s nacistima, naši reprezentativci izvode bouncing.

Mischa Maisky

- Dečki nisu imali glumačkih replika osim žamorna razgovora u grupi prijatelja koja je u večernjem izlasku, no odlično su se snašli, pokazali su se izuzetno filmičnima prirodnih izraza i gesti. Da kojim slučajem ne znate tko su, ne biste mogli pogoditi da nisu glumci - ispričao je Andrej Dojkić dojmove sa snimanja.

Reprezentativci Lovren i Kovačić nakon snimanja u Opatiji vratili su se na pripreme, a za Dojkića je uslijedilo 60-dnevno gladovanje. U Dugom Selu snimale su se scene mađarskog logora u kojem je glavni junak, nogometaš Laszlo završio te pristao na ponudu koju nije mogao odbiti, pristao je da odigra nogometnu utakmicu s logorašima protiv reprezentacije Trećeg Reicha. Kako film završava, ne smijemo otkriti.

- Za potrebe kreacije Laszlova lika u radnom logoru, prvi dan snimanja pošteno sam se zaprljao i 23 se dana nisam otuširao, prao zube. Od prljavosti i patine dobio sam osip po tjemenu jer sam koristio samo pola litre vode dnevno za higijenu, odnosno za umivanje. To je na trenutke izluđivalo Sanju Hrstić iz šminke jer se maska nije dobro hvatala, a kako sam vonjao, bolje da ne govorim.

Bio sam u karanteni za vrijeme snimanja, pa miris mog tijela nije nikome mogao zasmetati, osim ljudima na setu. Nisam pušač, ali sam se zbog Lasla navukao na cigarete i to sad pokušavam riješiti. Zbog dodatnog gubitka kilograma na samom snimanju, morao sam paziti da ne kolabiram. Kad sam konačno počeo normalno jesti, bio je to šok za organizam. Morao sam polagano uzimati hranu te sam u desetak dana vratio četiri kilograma - kaže Dojkić.

Tijekom snimanja filma jedan dan morao je do matičnog kazališta Gavelle zbog predstave “Tesla Anonimus”.

- Kada sam došao u Gavellu, javio sam se na portu, međutim, nisu me prepoznali te je nastala cijela strka u kazalištu - priča zgodu iz teatra.

U filmu igraju međunarodni glumci Caspar Phillipson, Armand Assante, Milton Welsh, Robert Maaser, Filip Tallhamn, Andrea Zirio, Philippe Reinhardt, pjeva Inva Mula, a glazbenu temu svira Mischa Maisky. Od naših glumaca tu su Nikša Kušelj, Bernard Tomić, Ivan Colarić i drugi. Dojkiću ovo nije prvi put da ima priliku glumiti ili stvarne osobe ili u filmovima o stvarnim događajima. Snimio je ulogu generala pukovnika Mate Laušića u Manjkasovu dokumentarno-igranom serijalu “Rat prije rata”, o špijunaži u posttitovskoj Jugoslaviji, koji tek treba izaći.

U dokumentarno-igranom Sedlarovu filmu “Nisam se bojao umrijeti - Domoljubna misija Antona Kikaša 1991.” tumačio je Antona Kikaša, Hrvata iz Kanade koji je htio pomoći Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Igrao je ove sezone u seriji Nove TV “Čista ljubav” lik negativca Andrije, zbog kojeg su mu gospođe nerijetko prilazile na cesti i korile ga. U Gavelli ga iduće sezone očekuju reprize predstava “Rikard III”, “Tesla Anonimus” i “Srce veće od ruku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:11