DOBIO BROJNE POHVALE

FILMSKI FESTIVAL U SARAJEVU Veliko zanimanje za Jelčićevu 'Obranu i zaštitu'

Film "Obrana i zaštita" u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji, kojega je režirao Bobo Jelčić , otvorio je u subotu natjecateljski dio programa 19. sarajevskog filmskog festivala (SFF), u kojemu će se za najbolji igrani film natjecati sa još osam ostvarenja iz jugoistočne Europe.

Jelčićev film, koji je i ukupni pobjednik ovogodišnjeg filmskog festivala u Puli, u Sarajevu je imao regonalnu premijeru, a već na novinarskoj projekciji tijekom dana dvorana u kojoj je prikazivan bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na konferenciji za novinstvo Jelčić i svi glumci koji sudjeluju u filmu dobili su pohvale, a sam redatelj kazao je kako je film nastao iz njegove potrebe da se analizira stanje u Mostaru u kojemu neka vrsta tranzicije traje još od završetka rata.

"Iako to nije nužno cijela istina o životu (u Mostaru), to je jedna slika o jednom čovjeku na temelju koje možemo graditi stajalište i o tome gradu ali i o cijeloj bivšoj Jugoslaviji", kazao je Jelčić.

"Obrana i zaštita" je film koji govori o tome da i stvari poput smrti prijatelja u Mostaru mogu postati izvorište problema, čega se boji i glavni lik Slavko kojega tumači Bogdan Diklić.

"Slavko je čovjek koji pokušava 'voditi mir'", kazao je Diklić odgovarajući na pitanje kako doživljava slojeviti lik kojega je tumačio.

Diklić je "Obranu i zaštitu" doživio kao film o "kakvom-takvom miru" u kojemu se luta od vlastite savjesti do konformizma.

"Ako u takvim okolnostima promijenimo sebe, mijenjamo i okolinu", kazao je Diklić, izrazivši zahvalnost redatelju Jelčiću jer ga je, kako je rekao, tijekom priprema za snimanje "vratio na područje glume kakva ona jest".

Bosanskohercegovačka glumica Nada Đurevska, koja igra naslovnu žensku ulogu, film je također doživjela kao iznimno poticajan.

"Ovaj film može probuditi ljudske vrline koje svaki čovjek ima", kazala je Đurevska.

Drugog dana 19. SFF-a u okviru natjecateljskog programa za najbolji dokumentarni film prikazano je ostvarenje redatelja Pave Marinkovića "Okupacija, 27. slika" u hrvatsko-češko-srbijanskoj koprodukciji, dok je u natjecanju za najbolji dokumentarbni film publici predstavljen "Autofocus" Borisa Poljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:15