U ILEGALI

FILMSKI HITOVI S PIRATSKIH TOP-LISTA Hollywood ih progoni, ali i osluškuje: pirati znaju što publika voli

 Screenshot
Piratska kopija 'ZG80', najvećeg hrvatskog hita u prošloj godini, pojavila se prošlog tjedna na YouTubeu, istodobno kad i legalno na Max TV-u, i u tri dana zabilježila 100 tisuća pregleda

Borba protiv pirata zasad nema prevelikih rezultata. Vrlo popularni Kickass Torrents i Torrentz.eu prestali su s radom, ali umjesto njih iskrsnulo je puno novih portala koji su vrlo brzo našli svoje klijente.

Kako je upravo objavio pouzdani TorrentFreak, najposjećeniji piratski portal prošle godine bio je neuništivi ThePirateBay, koji nakon sudskih progona i zatvorskih kazni njegovim osnivačima i dalje ima poprilično inkarnacija i bezbroj posjetitelja: potonjima nije lako jer riskiraju gomile dosadnih reklama i poneki virus, no ponuda mu je promptna i raznovrsna, “lažnjaci” se razmjerno brzo uklanjaju, ništa na njemu nije idealno, ali je impresivno kako je uspio opstati uz takvu hajku organa zakona i reda i odvjetnika velikih holivudskih kompanija.

Odmah iza njega plasirali su se Extra Torrent te RARBG, nekoć samo bugarski portal, no ambicije i klijentela su mu u posljednje vrijeme itekako porasli. Nakon ukidanja Torrentz.eu, iskrsnuo je zamjenski Torrentz2.eu, a na top-listu su se probili i ruski Rutracker, kao i TorrentProject: oba postoje već dugo, ali nisu privlačili toliko pažnje kraj puno bombastičnijih piratskih portala.

Najtraženiji

TorrentFreak je nedavno dobio poprilično publiciteta kad je objavio listu najpiratiranijih filmskih naslova u 2016. Lista se ne poklapa s najuspješnijim holivudskim hitovima u protek­loj sezoni, što je i logično, jer interesi onih koji idu i kinu i onih koji skidaju filmovi nisu uvijek isti, no već i nakon površnog pregleda što se najviše tražilo na Internetu shvatit ćete da holivudsko usmjerenje na filmove o superjunacima nije bez vraga: njih se najviše tražilo, a i na legalnom tržištu nisu prošli loše, tako da se s time napros­to treba pomiriti.

Najskidaniji film u 2016. bio je “Deadpool”, koji se zaradom u kinima jedva ugurao među 10 najvećih hitova godine, ali je imao odličnu usmenu predaju kao ostvarenje koji razbija konvencije blockbustera o superjunacima. Svi koji nisu kupili ulaznicu dok je bio na repertoaru potražili su ga na Internetu i očito nisu požalili, jer se “dobar glas” samo širio dalje. Kako to da je “Batman v Superman: Zora pravednika” pretekao “Ratove zvijezda: Sila se budi”? Prvi nije bio takav megahit kao što se očekivalo (872 milijuna dolara bruto), kritičari ga nisu mazili a i odjek poklonika nije bio osobit, dok je drugi zaradio preko dvije milijarde dolara, što je poprilično smanjilo piratsku potražnju: kada se pojavila dobra piratska kopija, film je već bio dostupan na BluRayu i DVD-u, a čistunci su se opredijelili za ovo drugo.

Logika videoteka

Posebno su bili traženi filmovi koji u kinima nisu bili megahitovi – “X-Men: Apocalypse” i “Warcraft: Početak” – pa je to korigirano skidanjem s Interneta, a slično su prošli čak i veliki podbačaji kao “Dan nezavisnosti: Nova prijetnja”. To je logika kakva je nekad vladala u videotekama: bitno je da se za film čulo, nije nužno da je zgrnuo milijune dolara, preveliki uspjeh samo bi smanjio zanimanje vlasnika videorekordera.

“Potraga za Dorom” jedini je crtić koji se probio na top-listu, to nije uspjelo ni “Zootropoli” niti “Tajnom životu ljubimaca” (ovaj potonji se očito pojavio prekasno u piratskoj ponudi). “Povratnik” s Leonardom Di Capriom jedini je ozbiljan film među deset najskidanijih, ali i s respektabilnom bruto zaradom (532 milijuna dolara).

Naposljetku, i nešto o domaćim filmovima. Piratska kopija “ZG80”, najvećeg hrvatskog hita u prošloj godini, pojavila se prošlog tjedna na YouTubeu, istodobno kad i legalno na Max TV-u, i u tri dana zabilježila 100 tisuća pregleda, da bi zatim bila uklonjena. U kinima ju je pak vidjelo 65 tisuća posjetitelja. Uzgred, tragikomedija Vinka Brešana “Nije kraj” svojedobno je podbacila u kinima, a na YouTubeu skupila je 4 milijuna pregleda. Tek toliko.

Piratski top 10

1. Deadpool

2. Batman v Superman: Zora pravednika

3. Kapetan Amerika: Građanski rat

4. Ratovi zvijezda: Sila se budi

5. X-Men: Apocalypse

6. Warcraft: Početak

7. Dan nezavisnosti: Nova prijetnja

8. Odred otpisanih

9. Potraga za Dorom

10. Povratnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:31