POLIMAC PREPORUČUJE

FILMSKI KRITIČAR JUTARNJEG ANALIZIRA NOMINACIJE ZA NAGRADU OSCAR Dominacija četiri vrlo dobra filma jamči neizvjesnu dodjelu i pokoje iznenađenje

U smjeru kazaljke na satu: Joker; 1917; Bilo jednom u... Hollywoodu; Irac
 BFA/Alamy/Alamy/Profimedia; Universal / Planet / Profimedia; Netflix/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia; Filmstill//HANDOUT
 

Dodjela filmske nagrade Oscar posljednjih godina gubi na gledanosti i trpi kritike da perpetuira diskriminatornu politiku prema ženama i rasnim manjinama. Da se u pogledu uključivosti, čini se, nije puno napravilo, svjedoče i ovogodišnje nominacije.

Nakon što je tijekom posebnog prijenosa u kojem su se objavile ovogodišnje nominacije završila s čitanjem imena nominiranih u kategoriji ostvarenja, glumica Issa Rae, inače Afroamerikanka, čestitala je svim nominiranim muškarcima.

Takav njezin istup nije prošao nezamijećen na društvenim mrežama, a mnogi su ga i pohvalili.

"Na blesimetru je pisala da (moj kolega glumac John Cho) i ja popunimo pet sekundi prije čitanja imena iz sljedeće kategorije. Ja sam ih popunila time. Nisam lagala. Čestitala sam im i konstatirala da su muškarci. Eto, to je to", rekla je Rae. "Mislim da je to nezgodno. Akademija (filmskih znanosti i umjetnosti) mora uložiti više truda. Malo mi je dojadilo voditi ovaj jedan te isti razgovor. Svake godine je nešto drugo. Ja sam odlučila to istaknuti."

Rae je tako stavila "bubu u uho" svima koji misle da se o ovom pitanju treba nastaviti razgovarati, unatoč tome što je njoj, kako je rekla dojadilo.

S druge strane, Akademija je pokazala da međunarodna ekspanzija članstva djeluje jer se među nominiranima za najbolji film našao i južnokorejski film "Parazit" redatelja Bonga Joon-hoa. Budući da je prošle godine u konkurenciji bila "Roma" meksičkog redatelja Alfonsa Cuarona, može se reći da su Oscari na najboljem putu da stvore novi pozitivni trend.

No, dosta politike - što je s filmovima? Akademija je i tu pokazala da radi korake prema naprijed, odnosno da se postepeno udaljava od tipičnih "oskarovskih" filmova koji su znali dominirati prethodnim dodjelama. U kategoriji najboljeg filma tako nema tipičnog "mamca" za glasače već su tu, između ostalih, komedija o dječaku kojemu se priviđa imaginarni Adolf Hitler, drama o postanku najpoznatijeg stripovskog zlikovca svih vremena, deveti film Quentina Tarantina, spomenuti "Parazit" te dva filma koje je producirao Netflix, neprijatelj tradicionalnog Hollywooda.

Što očekivati od 92. dodjele nagrada Oscar? Doznajte u novoj u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:45