NE, UMRI MUŠKI NIJE NA POPISU

FILMSKI KRITIČAR JUTARNJEG ODABRAO JE NAJBOLJE BOŽIĆNE FILMOVE Ovih 11 evergreena i jedan domaći film idealni su za blagdanski maraton

 The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia
Kad bi vam ponudili mogućnost da blagdane provedete uz najbolje filmove koji su ikad snimljeni o Božiću, kako bi izgledala vaša lista? Vjerojatno bi se razlikovala od one vaših ukućana, a kako i ne bi kad je o tom najomiljenijem blagdanu snimljeno toliko toga. Čak možda i previše, jer je u jednom trenutku zavladao trend komedija u kojima se ironiziraju božićni rituali. Možda bi vam i takvo što odgovaralo, istina, u manjim količinama, jer prednost imaju naslovi uz koje ćete se zabaviti, a možda ponekad i zaplakati. Kako doći do onoga što vam se sviđa? Možda nešto iskrsne na domaćim televizijskim programima, a svakako i na kabelskim televizijama. Provjerite Pickbox, Netflix, Amazon Video, online videoteke, a pretražite i YouTube. Lako se može dogoditi da slučajno pronađete film koji još niste vidjeli, a koji ćete uvrstiti među svoje najdraže. I budite krajnje širokih nazora. “Apartman” sa Shirley MacLaine i Jackom Lemmonom možda nije film o Božiću, bar ne u prvom planu, ali je krasan blagdanski film. Prvi “Umri muški” također se odigrava za Božić, ali se poslije zbivanja okrenu u posve drugom smjeru. Ili “Stalag 17” o savezničkim ratnim zarobljenicima: i tamo slave Božić, ali krajnje bizarno. Naposljetku, ne zaboravite ni kinorepertoar. Na njemu upravo igra romantična komedija “Last Christmas” inspirirana glazbom dueta WHAM (s Georgeom Michaelom), koju je u Hrvatskoj dosad vidjelo 110.000 gledatelja. Ni to nije bez vraga. Ipak, kad bismo mi pravili top-listu pravih božićnih filmova, ona bi izgledala ovako.

Divan život (1946.)

Božićni klasik bez premca. Frank Capra ga je snimio na povratku iz Drugog svjetskog rata, očekivao je velik uspjeh, ali taj je izostao: film je bio previše mračan za generaciju koja se nadala da život počinje iznova, uostalom, glavni junak (James Stewart) na početku radnje pomišlja na samoubojstvo, sve dok ga anđeo Clarence (Henry Travers) ne uzme pod svoje okrilje. Tijekom godina Caprino se remek-djelo ustalilo na američkim TV programima upravo u vrijeme božićnih blagdana i to je postala tradicija koja se proširila u cijelom svijetu.

Čudo u 34. ulici (1947.)

Nevjerojatno aktualan film. U njujorškoj robnoj kući Macy’s neki čičica (Edmund Gwenn) zamijeni pijanog glumca koji je izigravao Djeda Mraza, šefica marketinga (Maureen O’Hara) njime je vrlo zadovoljna, ali on počne tvrditi da za njega to nije uloga, nego zbilja. Štoviše, počne držati tirade protiv komercijalizacije Božića. Tako nešto danas bi nam itekako trebalo.

Bijeli Božić (1954.)

Bing Crosby i Fred Astaire nastupili su 1942. u filmu “Blagdanska gostionica”, u kojoj je prvi otpjevao pjesmu Irvinga Berlina “Bijeli Božić”: bio je to veliki hit koji je zasluženo nagrađen i Oscarom. Nešto više od desetljeća kasnije, kompanija Paramount tražila je prikladan projekt za svoj novi format Vistavision, novu vrtu širokog ekrana koja će dobiti posebnu draž u kričavom Technicoloru. Htjeli su istu glumačku postavu, ali se Astaireu nije dopao scenarij pa je uskočio popularni komičar Danny Kaye. Kad su im se pridružile pjevačica Rosemary Clooney (teta Georgea Clooneya) i plesačica Vera-Ellen, publika nečem takvom nije mogla odoljeti, pogotovo što je sve bilo usredotočeno oko naslovne pjesme. Bio je to najgledaniji film godine u Americi.

Donovanov greben (1963.)

Svakako najluckastiji film o Božiću, jer ritual obavljaju domorodci s Francuske Polinezije i sve scene predstavljene su kao komedija, ali i s puno emocija. Režirao ga je John Ford, a njegov omiljeni glumac John Wayne igra pustolova koji pokušava prikriti rigidnoj Amerikanki da se njegov ratni drug oženio s polinezijskom princezom i s njom dobio troje djece, dostatan motiv da izgubi sve dionice u uglednoj bostonskoj kompaniji što je ta dama kontrolira. Pojavljuje se i Lee Marvin, Ford ga je godinu ranije proslavio kao negativca u vesternu “Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea”, a ovdje je upravo briljantan komičar.

Božićna priča (1983.)

Film je snimljen prema autentičnim anegdotama pisca Jeana Shepherda, a u središtu je odnos 9-godišnjeg Ralphieja (Peter Billingsley poslije je postao uspješan producent i redatelj) i njegova oca (Darren McGavin), koji za Božić žele nešto nedopušteno - dječak najnoviji model zračnice, a njegov djetinjasti roditelj sendvič od purice koja se ne smije dirati prije svečanog blagdanskog ručka. Beskrajno šarmantan, film je u trenutku stekao kultni status pa je 1997. kabelski kanal TNT uveo tradiciju “24 sata s Božićnom pričom” i reprizirao ga 12 puta zaredom.

Gremlini (1984.)

Vrlo neobičan božićni film. Tata (kultna country zvijezda Hoyt Axton) želi sinu kupiti nešto posebno za blagdan i u Kineskoj četvrti u jednom antikvarijatu nalazi dražesnog mogwaija, ali za njega dobiva posebna pravila: ne smije ga izlagati dnevnom svjetlu niti vlazi, niti hraniti nakon ponoći. Naravno da se to sve brzo prekrši, i mogwai reproducira na desetke zločestih gremlina koji upropaste blagdan ne samo novim vlasnicima, nego i susjedima. Nezaboravna je scena dok mali monstrumi gledaju u kinu “Snjeguljicu” i sprdaju se s njom, a način na koji se domaćini obračunavaju s uljezima posebno je zastrašujući.

Sam u kući (1990.)

Nije to baš božićni klasik, no publika je procijenila drukčije. Kad god bi RTL uoči blagdana stavio film na program (ili čitav serijal koji ima ukupno pet izdanja), gledanost bi bila rekordna. Teško je objasniti zašto, međutim, valjda je odgovor u načinu na koji se mali junak (Macaulay Culkin, kasnije problematična holivudska zvijezda) obračunavao s uljezima u svom domu: toliko nasilja od naizgled bezazlenog klinca zbilja se nije očekivalo. Streaming platforma Disney + upravo priprema novu verziju.

Zauvijek ljubav (2003.)

Richard Curtis jedan je od najuspješnijih britanskih scenarista, posebno specijaliziranih za romantične komedije: napisao je, među ostalim, “Četiri vjenčanja i sprovod” i “Notting Hill”, a ovdje se potvrdio i kao spretan redatelj.

Mozaička dramska struktura s brojnim likovima koji proživljavaju ljubavne uspone i padove uoči božićnih blagdana nakrcana je prvorazrednim glumcima - od Liama Neesona, Hugha Granta i Colina Firtha do Laure Linney, Keire Knightley i Emme Thompson - i vrlo atraktivnim glazbenim brojevima. Izdržala je puno više od jedne sezone i danas je popularna kao i u vrijeme premijere.

Zločesti Djed Mraz (2003.)

Vrhunac trenda čija je premisa da su božićni blagdani neopisiva gnjavaža i praznik licemjerja, svakako je ova crna komedija Terryja Zwigoffa, redatelja odličnog dokumentarca “Crumb” o strip-autoru Robertu Crumbu, redatelju kultnog “Mačka Fritza”. Junak filma je besposličar koji preko volje izigrava Djeda Mraza (odlično ga glumi Billy Bob Thornton), mrzi klince koji mu u robnim kućama sjedaju u krilo i izriču svoje besmislene želje za darovima. Dakako, njegov plan je orobiti dućan u kojem radi, ali ni on nije tako zločest kao što se pretpostavlja. Snimljen je i nastavak koji je prošao neusporedivo slabije.

Praznik (2006.)

Nancy Meyers dobro poznaje ukus gledateljica: njezini filmovi “Što žene vole” s još nekompromitiranim Melom Gibsonom i “Ljubav nema pravila” u kojem Diane Keaton balansira između Jacka Nicholsona i puno mlađeg Keanua Reevesa predstavili su je kao hitmejkericu bez premca. Ovaj film temelji se na sigurnoj premisi, Londonka Iris (Kate Winslet), razočarana u ljubavi, mijenja stan s curom iz Los Angelesa (Cameron Diaz) uoči božićnih blagdana, a obje profitiraju od te privremene promjene lokacije. Njihove nove udvarače glume Jack Black i Colin Firth. Banalno, ali krajnje funkcionalno.

Četiri Božića (2008.)

“Zločesti Djed Mraz” svoje je nezadovoljstvo blagdanima izlagao vrlo neuvijeno, no ovo je donekle suptilniji film. Vince Vaughn i Reese Witherspoon igraju ljubavni par koji se uoči blagdana uvijek sklanja iz Amerike, kako ne bi trpjeli maltretiranja rođaka: naime, njihovi su roditelji razvedeni i u novim brakovima te bi morali - htjeli-ne htjeli - četiri puta slaviti Božić. Jedne godine ne uspije im pobjeći i nađu se u raljama obiteljskih obaveza, s pretpostavljivim ishodom. Njihove bližnje odlično glume Robert Duvall, Mary Steenburgen, Sissy Spacek i Jon Voight.

Sve najbolje (2016.)

Svakako najbolji film o božićnim blagdanima snimljen u hrvatskoj kinematografiji. Štošta se tu prelama, slastičarka (Ksenija Marinković) mimo volje postaje trovačica, operna zvijezda (mezzosopranistica Renata Pokupić u filmskom debiju) nakon ljubavnih razočaranja radije cijepa drva nego nastupa na sceni, a gost iz Španjolske u zagrebačkom HNK nalazi ljubav svog života. Vješto napravljena romantična komedija Snježane Tribuson poigrava se mnoštvom likova i ostavlja odličan dojam. HRT bi taj film uvijek morao emitirati za blagdane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:34