PRIOPĆENJE UDRUGE

FILMSKI REDATELJI PREKIDAJU SURADNJU S HRT-om 'U ovom trenutku ne djeluje kao javni servis i najažurnije ga treba vratiti u zakonske okvire'

    AUTOR:
    • Goran Šikić

  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2019. u 09:34

Zagreb, 160216. Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Filmaši zamjeraju HRT-u da sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije i ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade

Društvo hrvatskih filmskih redatelja pridružuje se prekidu odnosa i suradnje s HRT-om koji su pokrenule brojne udruge, stoji u današnjem priopćenju.

Iako je upravo u tijeku Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji, koja u nizu panela i okruglih stolova okuplja važna imena europskog filma, a koju organizira Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskoj radioteleviziji organizator konferencije neće davati izjave.

Kako se navodi u priopćenju koje potpisuje Antonio Nuić u ime Upravnog odbora DHFR-a, HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini.

DHFR zastupa mišljenje kako treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa. Javni servis je sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini itd.

HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis i najžurnije ga treba vratiti u zakonske okvire, zaključuje se u priopćenju DHFR-a.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo