ANIMACIJA

Filozof Slavoj Žižek: Ideološke razlike europskih naroda vide se u njihovim zahodskim školjkama

 YouTube

Famozno razmišljanje o hermeneutici zahodske školjke već godinama je dio intrigantnih ideja filozofa Slavoja Žižeka. Naime, slavni filozof primjetio je razliku u konstrukciji wc-školjke u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj, te shodno tome različit način kako svoj izmet odlažu pripadnici tih velikih europskih naroda, a zatim je povukao paralelu s općenitim predodžbama o njihovim specifičnim političkim kulturama.

Englezi su, poznato je, općenito liberalni i njihov izmet pluta u vrtlogu vode. Francuzi pak svoje probleme rješavaju "revolucionarno" kratko i efikasno, a na taj je način osmišljena i konstrukcija zahodske školjke. Nijemci su skloni kontemplaciji i proučavanju, pa stoga njihov izmet ostaje u školjci, podložan inspekciji mirisa, oblika i boje.

Iako je ovo razmišljanje Žižek već višekratno spominjao u više prilika, primjerice kada je govorio o Donaldu Rumsfeldu i američkim nevoljama u Iraku, ili pak u predavanjima o arhitekturi u Španjolskoj, sada ovaj filozofski problem možemo pogledati u obliku osvježavajuće nove animacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:40