PIŠE NENAD POLIMAC

FINALE 7. SEZONE 'IGRE PRIJESTOLJA' Napokon dobra epizoda, 81 minuta promakne u trenu!

Što smo vidjeli i što nas očekuje u uzbudljivim nastavcima najpopularnije serije na svijetu

Suprotno ranijoj praksi, kablovska mreža HBO napravila je posebnu najavu za posljednju epizodu sedme sezone “Igre prijestolja”.

Zašto ne, najpopularnija serija na svijetu (premijerna epizoda nelegalno je skinuta s interneta preko 90 milijuna puta) zahtijeva posebnu pažnju, a ovo je najmanje što su mogli napraviti. U eri pirata štošta se još događalo, tako je četvrta epizoda iscurila prije vremena, ali se jedva mogla gledati zbog brojnih oznaka i drugačijeg formata, a s petka na subotu hakeri su poslali opširni sinopsis što se događa u finalu, ali ga nitko od relevantnih medija nije htio objaviti.

Bolje da nije, jer ovo je napokon bila dobra epizoda poprilično neujednačene sezone i promakla je brzo unatoč tome što traje rekordnu 81 minutu. Sedma sezona bitno je promijenila dotad uspostavljena pravila. Dosad ste znali, ukoliko protagonisti puno pričaju i spletkare, pretposljednja epizoda nadoknadit će to obiljem akcije. Tko ne pamti “Kiše Castamerea”, devetu epizodu treće sezone s “krvavim vjenčanjem” u kojem su pobijeni Robb Stark, njegova žena s nerođenim djetetom i majka Catelyn, ili devetu epizodu šeste sezone “Bitka kopiladi” s tako elaboriranom sekvencom bitke kakvu niste vidjeli ni u skupim holivudskim blocbusterima?

Efektan početak

U sedmoj sezoni - neuobičajeno kratkoj, sa samo sedam epizoda - gotovo u svakom nastavku odigravao se nekakav krkljanac, akcije je bilo napretek, što ne znači da je serija od toga profitirala. Spektakl je uvijek bio začin koji bi dao posebnu aromu međuodnosima likova, a odjednom su ovi potonji dospjeli u drugi plan. Prošla bi čitava epizoda a da se u njoj nijednom ne bi pojavila zločesta kraljica Cersei Lannister, koja - bar tako slutimo - neće još dugo sjediti na Željeznom prijestolju Westerosa. Čarobnica Melisandre - prije jedna od iznimno važnih protagonistica - iskrsnula je u drugoj epizodi i kasnije se potpuno izgubila.

Eunuh lord Varys, majstor diplomacije, isprva je još bio eksponiran, da bi ga prema kraju sezone potpuno eliminirali. Veliki britanski glumac Jim Broadbent, dobitnik Oscara za “Iris” s Judi Dench, pojavio se u četiri epizode, igrao je jednog od mudraca u Citadeli, riznici znanja Westerosa, no bolje da nije jer bila je to zbilja beznačajna rola. Povremeno su se služili naivnim uzbuđenjima (tko je, zaboga povjerovao da se Jamie Lannister utopio na kraju četvrte epizode), nije puno bio bolji ni početak serije s prerušenom Aryom Stark koja likvidira preostale krivce za smrt majke i brata (takvih smo se scena nagledali u “Nemogućoj misiji” s Tomom Cruiseom), a i dosjetka da uskrsli zmaj Daenerys Targaryen, sada u službi zla, mora imati plave oči već je eksploatirana u posljednjim “Transformerima”.

Podsmijeh je izazvala i šesta epizoda prikazom ekspresne brzine kojom siže pomoć grupi hrabrih junaka s one strane Zida u lovu na oživjelog mrtvaca, i to sa suprotnog kraja Westerosa, udaljenog stotinama kilometara. Istina, bilo je i dramskih vrhunaca, poput scene u kojoj Jamie omogući dostojanstvenoj Oleanni Tyrell da popije otrov a ne da je oderu živu po zamisli njegove sestre i ljubavnice Cersei.

Sedma epizoda počela je efektno, susretom protagonista koji se nisu vidjeli tko zna otad, jer treba odlučiti hoće li zavađene strane nastaviti s uzajamnim čarkama oko proširenja teritorija ili će se ujediniti u borbi protiv Kralja noći, njegovih Bijelih šetača i oživjelih mrtvaca. Živopisan je prostor u kome se to odigrava, arena u kojoj su nekad držali zatočene zmajeve, a nakon što je naizgled sve propalo, patuljasti Tyrion odlazi u nemoguću misiju, uvjeriti Cersei, koja ga krivi za smrt oca (opravdano) i sina (neopravdano), da se ipak mora priključiti savezničkoj alijansi. Verbalni sukobi likova puno su zanimljiviji od fizičkih, uostalom, serija je zbog toga i stekla toliko poklonika, opet se puno prostači (prepucavanje Jamiea i njegova pobočnika Bronna oko značaja muških genitalija), a tu i tamo likvidiraju poneki važan lik. Epizodu je režirao Jeremy Podesta, jedan od najpouzdanijih suradnika serije, koji zna kako borba riječima može biti ubojita poput mačevanja.

Seks i incest

U zbivanja osme sezone - koja će imati, kako nas uvjeravaju, šest cjelovečernjih epizoda - uvodi nas kastrirani Theon Greyjoy, koji više ne želi biti kukavica i najavljuje ekspediciju za oslobađanje svoje zatočene sestre Yare. No to se čini kao manji problem. Kralj noći uz pomoć uskrslog Daenerynog zmaja koji sad riga plavu vatru, razorio je Zid što priječi njegovim trupama ulaz u Westeros i u predstojećim epizodama mora se razriješiti hoće li ubuduće vladati mrtvi ili živi. Ipak, još je važnije kako će se razvijati odnos Daenerys i Jona Snowa. Oni su upravo imali seksualni odnos, no vidjet ćemo hoće li doznati da su zapravo teta i nećak: Jon naime nije nezakoniti sin Neda Starka nego legitimni nasljednik Rhaegara Targaryena i Lyanne Stark, i on ima pravo na prijestolje kao i Daenerys. Budući da je to već javna tajna, morat će je i oni uskoro doznati, a olakšica je što se njih dvoje uistinu vole, uostalom, ta veza nije tako skandalozna kao incest Cersei i Jamiea, a i kuća Starkovih se konsolidira, a Lannisterovi su u raspadu. Dobrodošli u osmu sezonu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:44