PROSLAVA 7. UMJETNOSTI

FOTO: POČEO 71. FILMSKI FESTIVAL U CANNESU Nagrađivana glumica obilježila otvorenje izjavom o filmskoj industriji: 'Proći će još dosta vremena...'

Cate Blanchett na konferenciji za medije prije otvorenja 71. Filmskog festivala u Cannesu
 REUTERS/Regis Duvignau
 

Australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija i američki redatelj Martin Scorsese otvorili su u utorak navečer 71. Filmski festival u Cannesu, prvi nakon afere Weinstein.

"Zajednička nam je strast prema filmu, ovdje smo da proslavimo 7. umjetnost", rekao je redateIj "Taksista", kojem će biti uručena Zlatna kočija i zatim je pozvao Cate Blanchett da mu se pridruži na pozornici i da zajedno otvore 12-dnevni festival.

71st Cannes Film Festival - Opening ceremony and screening of the film
REUTERS/Eric Gaillard
Martin Scorsese i Cate Blanchett

Španjolski glumački par Penelope Cruz i Javier Bardem prošetali su crvenim tepihom, čijim će filmom "Everybody Knows", iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara Asgara Farhadija, početi filmski festival.

71st Cannes Film Festival - Opening ceremony and screening of the film
REUTERS/Jean-Paul Pelissier
Penelope Cruz

Australska glumica, dobitnica Oscara i predsjednica žirija Cate Blanchett obilježila je otvaranje festivala u utorak izjavom da će proteći dosta vremena dok će se filmska industrija okrenuti u korist žena. "Za duboke promjene su potrebne specifične aktivnosti", rekla je Blanchett na konferenciji za novinare.

71st Cannes Film Festival - Photocall of the jury - Cannes, France. May 8, 2018 - Cate Blanchett, Jury President of the 71st Cannes Film Festival poses. REUTERS/Eric Gaillard     TPX IMAGES OF THE DAY - RC13840CFC00
REUTERS/Eric Gaillard
Cate Blanchett

71st Cannes Film Festival - Photocall of the jury - Cannes, France. May 8, 2018 - Cate Blanchett, Jury President of the 71st Cannes Film Festival and Jury members Chang Chen, Ava DuVernay, Robert Guediguian, Khadja Nin, Kristen Stewart, Denis Villeneuve, Andrey Zvyagintsev pose. REUTERS/Jean-Paul Pelissier - UP1EE580Z263W
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Festival u Cannesu bio je na udaru kritika jer će samo tri filma žena redateljica sudjelovati u konkurenciji ove godina za Zlatnu palmu za najbolji film.

"Nekoliko je žena u konkurenciji", rekla je Blanchett. "One nisu ovdje zato što su žene, već zbog kvalitete njihova rada".

71st Cannes Film Festival - Opening ceremony and screening of the film
REUTERS/Stephane Mahe

Dobitnica dvaju Oscara (48) i još tri žene koje su ove godine u 9-članom žiriju pridružit će se oko 100 žena u subotu na crvenom tepihu kako bi upozorile protiv diskriminacije žena u svjetskoj filmskoj industriji.

U galeriji pogledajte atmosferu na otvorenju festivala!

Hrvatski filmovi i filmaši na 71. festivalu u Cannesu

Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja 2018. prikazat će se tri hrvatske manjinske koprodukcije pa će tako u programu '15 dana autora' (La Quinzaine des réalisateurs) biti prikazan dugometražni igrani film "Teret" Ognjena Glavonića, a u 'Tjednu kritike' (La Semaine de la Critique) dugometražni animirani dokumentarni film Anje Kofmel "Chris the Swiss" te kratkometražni igrani film Yorgosa Zoisa "Treća vrsta", priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Hrvatski producent Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, a HAVC će i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma, dodaje se u priopćenju.

Dugometražni igrani film "Teret", koji će biti prikazan u programu "15 dana autora", režirao je Ognjen Glavonić, koji je i scenarist filma, a u glavnim ulogama pojavljuju se Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev. Hrvatski koproducent je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Leon Lučev u filmu glumi Vladu, vozača kamiona za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999. godine, kojemu je zadatak da od Kosova do Beograda preveze tajanstven teret. Kada napokon obavi posao, Vlada se treba vratiti kući i suočiti s posljedicama svojih djela.

Program "15 dana autora" (La Quinzaine des Réalisateurs), koji se ove godine održava od 9. do 19. svibnja, predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest program je pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

Priča filma "Chriss the Swiss" prati mladog švicarskog novinara koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. Dok redateljica rasvjetljava okolnosti njegove smrt, animirani dijelovi izmjenjuju se s dokumentarnim snimkama.

Anja Kofmel potpisuje režiju i scenarij filma, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film).

Redatelj filma "Treća vrsta" je Yorgos Zois koji je ujedno i koscenarist uz Konstantinu Kotzamani, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić (Nukleus film). U Trećoj vrsti u glavnim su ulogama: Alexandros Vardaxoglou, Effi Rabsilber, Nikos Hanakoulas i Miankhail Waris Awalgul.

Program "Tjedan kritike" (La Semaine de la Critique) najstarija je nenatjecateljska sekcija Filmskog festivala u Cannesu koja se ove godine po 57. puta održava od 7. do 19. svibnja. U sklopu 'Tjedna kritike' prikazuju se prvi ili drugi igrani filmovi redatelja iz cijeloga svijeta te se na taj način nastavlja njegovati tradicija otkrivanja novih talenata. Imena poput Bernarda Bertoluccija, Alejandra Gonsáleza Iñárittua i Gaspara Noéa imala su projekcije u ovom programu. Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Hrvatski producent Oliver Sertić sudjelovat će na platformi Producers on the Move, koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, od 10. do 14. svibnja.

Hrvatski audiovizualni centar jedanaestu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film) pa će tako u sklopu market-projekcije biti prikazani dugometražni igrani film Antonia Nuića "Mali", dugometražni igrani film Sare Hribar i Marka Šantića "Lada Kamenski", dugometražni igrani film Bobe Jelčića "Sam samcat" te dokumentarni dugometražni igrani film Damiana Nenadića "Dani ludila".

U svrhu promocije kratkometražnog filma, HAVC je osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene.

Riječ je o filmovima "After Party" Viktora Zahtile, "Skoro ništa: i dalje noć" Davora Sanvincentija, "Blink" Jakova Labrovića, "Čistačica" Matije Vukšića, "Biciklisti" Veljka Popovića, "Kako se kalio čelik" Igora Grubića, "Lovettovi" Igora Bezinovića, "Marica" Judite Gamulin, "Siguran let" Alda Tardozzija, "'Stranac' u mojoj glavi" Petre Balekić te "White Trash" Sunčice Ane Veldić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:15