PROJEKCIJA ZA ČLANOVE AKADEMIJE

FOTO: ŠERBEDŽIJA S ANNETE BENING 'Oslobođenje Skopja' prikazano u Los Angelesu uoči glasanja o užem izboru kandidata za Oscara

Annette Bening i Rade Šerbedžija na projekciji 'Oslobođenja Skopja' U Los Angelesu
 Sasha Rendulic
Na projekciji je, uz druge članove Akademije, bila i Annette Bening, dobitnica Zlatnog Globusa i višestruko nominirana za Oscara.

'Oslobođenje Skoplja', hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija je ove godine izabrana kao makedonski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film. Jučer je u Los Angelesu održana posljednja specijalna projekcija filma prije samog glasanja za uži izbor od 9 filmova.

Glasanje završava 12.12., a na projekciji je, uz druge članove Akademije, bila i Annette Bening, dobitnica Zlatnog Globusa i višestruko nominirana za Oscara. Nakon projekcije filma redatelj Rade Šerbedžija odgovarao je na pitanja prisutnih.

Sasha Rendulic
Rade Šerbedžija i Annette Bening

U svojem osvrtu na 'Oslobođenje Skopja' filmska kritičarka Hollywood Reportera Sheri Linden je istaknula da je film redateljski prvijenac poznatog glumca Rade Šerbedžije, čija karijera uključuje i uloge u filmu 'Oči širom zatvorene' i 'Prije kiše' koji je 1995. nominiran za Oscara u kategoriji filma na stranom jeziku.

Kritičarka Hollywood Reportera pritom dodaje da je Rade Šerbedžija posao scenarista i redatelja podijelio sa svojim sinom Danilom Šerbedžijom u adaptaciji drame srpskog redatelja Dušana Jovanovića koja je prvi put postavljena u kazalištu 1980. godine i međunarodno je izvođena.

Radi se o dobro ispričanom i živom osobnom pogledu na povijest, prema ocjeni kritičarke Sheri Linden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42