FILM BRANKA IŠTVANČIĆA

FOTO, VIDEO: EMOTIVNA PRIČA MAJKE SINA UBIJENOG U RATU Premijerno prikazan novi film o dragovoljcu pogubljenom na Ovčari

 Ranko Šuvar / EPH
Francuz Jean-Michel Nicolier bio je hrvatski dobrovoljac, mučen i pogubljen na Ovčari u noći sa 20. na 21. studenoga 1991.

Vlastitim izborom hrvatski borac, dobrovoljac, rođenjem Francuz, Jean-Michel Nicolier imao je 25 kad su ga brutalno mučili i ubili u Vukovaru.

O njemu, koji je bio jedan od oko pet stotina stranaca što su dobrovoljno došli boriti se za Hrvatsku, govori u srijedu premijerno u Zagrebu prikazan dokumentarni film Branka Ištvančića “Sve je to bio dobar san” (Le Frenchie de Vukowar).

Na strani slabijeg

Posmrtno ga je odlikovao Ivo Josipović, po njemu ime nosi pješački most u Vukovaru nedaleko kojeg stoji Nicolierova bista. “Kad sam čuo priču o Nicolieru nisam mogao prestati razmišljati o njemu. Mlad i neiskusan, usred potpuno za našu sudbinu nezainteresirane Europe, prepoznao je da se Hrvatska brani, govorio da mora biti na strani slabijeg i, makar je mogao ustuknuti, hrabro se borio do kraja. U ova vremena, kad se stalno pokušava relativizirati agresora i žrtvu, njegova perspektiva na taj rat iznova je važna. Francuz nas uči kako se voli Hrvatska”, kaže redatelj Ištvančić.

Priča je u filmu dobrim dijelom izgovorena iz perspektive majke, govori je Lylian Fournier, koja i danas traga za posmrtnim ostacima ne bi li pokopala sina. Emotivno se prisjeća njegove mladosti, razmišlja o razlozima koji su mladića iz francuskog Vesoula odveli na hrvatsko ratište, u rat o kojem se Francuzi, ako su ga uopće spominjali, govorili krajnje ravnodušno.

Ranjen je 9. studenoga, nakon ulaska JNA u bolnicu odveden je zajedno s ostalima, mučen i pogubljen na Ovčari u noći sa 20. na 21. studenoga 1991. U podrumu bolnice, kratko pred smrt, ostalo je zabilježeno da je francuskim novinarima kazao: “Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao... Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Počinitelj na slobodi

U filmu se pojavljuje svjedok mučenja Dragutin Berghofe Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke stradalih i drugi. Nicolierov brat telefonirao je ubojici, za kojeg se zna da živi u Rumi, s druge strane žice spustili su mu slušalicu. Do sada ništa nije učinjeno da se počinitelj privede pravdi. Ištvančić je snimao uz financijsku podršku braniteljskih udruga. Na premijeri je bila i Lyliane Fournier koja se 2013., zajedno s drugim sinom, doselila u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:26