KRIMI SERIJA 'L.A.'S FINEST'

GABRIELLE UNION I JESSICA ALBA U UNIFORMI Emitiranje na AXN-u počinje u svibnju: 'Tako je lijepo vidjeti žene koje razbijaju negativce i zbijaju šale'

Gabrielle Union i Jessica Alba
 Mary Ellen Matthews / Spectrum Ori
 

Američka kriminalistička serija “L.A.’s Finest”, nastala kao spin off filmskog hita, točnije njegove franšize “Zločesti dečki”, počinje s emitiranjem idući mjesec na AXN Adriji. Riječ je o projektu novog datuma, čija je prva sezona snimljena 2018., a s emitiranjem u Americi krenula u svibnju prošle godine. Kritike su bile podijeljene, ali serija “L.A.’s Finest” prošla je zapravo dosta dobro, jer da nije tako, producenti se ne bi odlučili za novu sezonu koja je u međuvremenu dobila zeleno svjetlo.

Iza serije stoje moćni Sony Pictures Television i Jerry Bruckheimer, a kreirao ju je tandem Brandon Margolis i Brandon Sonnier koji su se dijelom naslonili na “Zločeste dečke” Georgea Galla. Ta poveznica je lik sestre detektiva Marcusa Burnetta (Martina Lawrencea, partnera Willa Smitha), bivše specijalne agentice DEA-e, policijsko-obavještajne agencije za suzbijanje droge Sydney Syd Burnett. Kako bi ta veza sa “Zločestim dečkima” bila još jača, za “L.A.’s Finest” angažirali su glumicu Gabrielle Union koja je u drugom dijelu “Zločestih dečki” iz 2003. uistinu igrala tu ulogu. Njoj su pridružili Jessicu Albu kao Dolores Nancy McKenna, novu Sydneyjenu partnericu u losangelovskoj policiji. Prije nego što je počela kriza zbog korone, dvije su glumice dale intervju i otkrile kako je došlo do ovog projekta. Jer u pozadini svega je bio trenutak kad se Union obratila slavnom filmskom producentu, magu koji stoji iza najvećih serijskih uspješnica, Jerryju Bruckheimeru, i iznijela mu ideju da vrati njezin lik iz “Zločestih dečki” u život.

- Na papiru Syd je djelovala jako opako, ali nije dobila priliku da se iskaže u filmu. Ona je Marcusova mala sestra, djevojka Mikea Lowreyja, sposobna je dovoljno da se zaposli u DEA-i, a onda je njezin brat i njezin ljubavnik moraju spašavati. Mislila sam kako zaslužuje više i bolje. Zato sam željela stvoriti priču ravnopravnosti s jednako ‘opakim’ ženama u kojoj će svi spašavati jedni druge - objasnila je Union. Bruckheimer je nakon toga kontaktirao Jessicu Albu.

- Jerry me nazvao dok sam još bila na porodiljnom. Upravo sam rodila treće dijete kad mi je agent rekao da bih trebala pročitati taj scenarij. Odbila sam puno televizijskih projekata i nisam bila još spremna za povratak glumi, ali kad sam ga pročitala... Kvragu! Bio je to stvarno dobar scenarij. I zabavan. A tako je lijepo vidjeti žene koje razbijaju negativce, zbijaju šale, prijateljice su, a njihovi likovi imaju kompliciranu pozadinu. Gdje je toga bilo tijekom moje karijere? I kao šlag na kraju, obje su ‘obojene’ - ističe Alba i dodaje kako joj je “izuzetno fora” vidjeti dvije žene koje ne trebaju muškarce da ih spase.

Danas 38-godišnja Alba posljednjih je godina uistinu odbijala veće televizijske angažmane, a i filmske je prihvaćala na kapaljku.

- Došla sam do trenutka u svom životu kad mi je trebao predah. Pokrenula sam svoj posao, a u međuvremenu sam i rodila troje djece. Sve to bilo je i fizički i emotivno iscrpljujuće, pa mi se učinilo zgodnim prihvatiti nešto zabavno, za svoju dušu. Jer zabavno je istraživati lik koji je i pomajka tinejdžeru, bori se s time, zabavno je i pratiti odnos između mlađe i starije kolegice, dvije jake žene koje imaju i različite poglede na život - kaže Alba.

Emitiranje serije “L.A.’s Finest” poklopilo se inače i s vrlo aktualnom boljkom SAD-a, s optužbama o policijskoj brutalnosti prema crnom stanovništvu. Upravo zbog toga i Alba i Union promišljale su dodatno o toj problematici jer, kao prvo, riječ je o policijskoj seriji, a niti njih dvije nisu bijele anglosaksonske junakinje.

LA's Finest - Season 1 - Episode 100
Justin Lubin / Sony Pictures Telev
Jessica Alba i Gabrielle Union

- Željele smo prikazati policijski posao u drugom svjetlu, a ne na način ‘prvo pucaj, a tek onda pitaj’. Htjeli smo pokazati da se na policiju ljudi mogu osloniti i sad. Da ne otkrivamo previše, u dvije epizode imamo priču u kojoj se bavimo marginaliziranom zajednicom - odgovara Union.

- Moja mi je mama uvijek govorila da razmišljam izvan okvira, rušim granice i činim sve što je potrebno da bih to postigla - nadovezuje se Alba malo opširnije na cijelu problematiku. A da je ostvarila ono što je željela još kao mala djevojčica, bila uporna kao što ju je mama učila, potvrđuje i prastara snimka, snimljena videokamerom na kojoj Alba, tad petogodišnjakinja, govori kako je feministica i da želi postati glumica...

- Istina, ta snimka postoji, snimljena je kad smo bili u Disneylandu. Rekla sam: ‘Ja sam neovisna žena. I feministica. I mogu postati što god želim. A želim biti glumica’ - prisjetila se Alba uz smijeh, objasnivši kako ju je otac učio da bude upravo takva, neovisna, da se ne oslanja na muškarca, da ostvari sebe. Želio joj je da se nikad ne nađe u situaciji da bude zaglavljena u vezi zbog financijskih razloga.

- Učio me tome iako nismo imali novca kad sam bila mala, no smatrao je uistinu važnim da me uvjeri kako jednog dana mogu postati neovisna žena - rekla je za kraj Alba, pojašnjavajući još jednom zašto je nakon svih tih godina dala ponovno šansu televiziji sa serijom “L.A.’s Finest”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00