BOGATA SELEKCIJA

Glavna nagrada 9. Festivala mediteranskog filma Split pripala filmu 'Kad otvorim oči'

 YouTube
U kategoriji 'Ješke' pobijedio je kratki hrvatski film 'Zvjerka' redateljice Daine Oniunas Pusić

SPLIT - Najbolji dugometražni film 9. Festivala mediteranskog filma Split je "Kad otvorim oči" redateljice Leyle Bouzid iz Tunisa, posebno priznanje dobio je film "Mahnitost" Emina Alpera iz Turske, u kratkometražnom hrvatskom programu "Ješke" nagradu je odnio film redateljice Daine Oniunas Pusić "Zvjerka", dok je publika izabrala "Priče s asfalta", "Ritki zrak" i "Life With Herman H. Rott" .

Nagradu filmu "Kad otvorim oči" dodijelio je žiri u sastavu Thanos Anastopoulos (Grčka), Kristina Balaban (Češka) i Goran Marković (Hrvatska) koji su u svom obrazloženju naveli kako se zaista istaknuo, a s obzirom da je već primio značajna priznanja žiri je odlučio priliku pružiti dvama ostalim filmovima koji su ih potakli na zanimljivu i plodonosnu raspravu.

"Odlučili smo odati posebno priznanje turskom filmu 'Mahnitost' Emin Alpera zbog zaista prožimajućeg iskustva koji nam je ostavio dugotrajan dojam osobe i društva u stalnom strahu, tjeskobi i izolaciji. Uz to smo odlučili glavnu nagradu dati filmu 'Kad otvorim oči', prvijencu Leyle Bouzid, u kojem portretira mladu djevojku u Tunisu. Film prati njeno odrastanje tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje je okružuje", naveli su članovi žirija.



Zahvalili su direktoru Alenu Munitiću i ekipi Festivala na gostoprimstvu i bogatoj i prekrasnoj selekciji koja, kako su rekli, fino balansira između stvarnosti i dokumentarnog, drame i komedije, osobnih priča i socijalnih pitanja, podsjetivši da je izbor bio velik.

Prizor iz filma 'Zvjerka' redateljice Daine Oniunas Pusić

U kategoriji "Ješke" pobijedio je kratki hrvatski film, a po mišljenju stručnog žirija u sastavu Jelena Novaković, Miro Nikolić i Leopold Botteri, to je "Zvjerka", redateljice Daine Oniunas Pusić. Publika je za najbolji dugometražni film izabrala francuski "Priče s asfalta" Samuela Benchetrita, u "Ješkama" im se najviše svidio "Ritki zrak" Šimuna Šituma, dok je u konkurenciji međunarodnih kratkometražnih filmova pobjedu odnio "Life With Herman H. Rott" redateljice Chintis Lundgren.



U proteklih devet festivalskih dana prikazano je 78 filmova iz 39 zemalja raspoređenih u tri natjecateljska i nekoliko popratnih programa, među kojima je bilo prikazano pet regionalnih i pet hrvatskih premijera, te dva filma s tematikom problema izbjeglica i ISIL- a. Organizatori Festivala ove su godine predstavili i novi projekt kojim su započeli suradnju sa Hrvatskim audio vizualnim centrom, Ekranom i Kinotekom 'Zlatna vrata', a zove se "Moje splitsko kino" u kojem su gradska kina popularizirali i publiku natjerali da se u njih vraća i uživa u kvalitetnim flmovima.

Splitska publika i njihovi gosti u danima Festivala su među ostalim gledali talijanski film "Iščekivanje" u kojem glumi oskarovka Juliette Binoche, francuske filmove "Sve što dolazi" Mie Hansen-Love koji je na Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom, te "Priče s asfalta" Samuela Benchetrita iz Cannskog programa. Prikazana je i grčka komedija "Chevalier" Athine Rachel Tsangari koja je pobijedila na London Film Festivalu, po izboru publike ZagrebDoxa prikazan je film "U suton života" Sylvaina Biegeleisena, potom "Ivy" Tolge Karacelika i 11 puta nagrađeni turski film "Mahnitost" koji je nominiran za Zlatnog lava u Veneciji. U programu se izvan konkurencije prikazala britansko-rumunjska koprodukcija "Chuck Norris protiv komunizma", te brazilski kandidat za Oscara "Druga majka".

U natjecateljskom programu kratkih filmova "Ješke" nagrađeni "Piknik", "Belladonna", "Zvjerka", "Ritki zrak", "Planemo" i dokumentarni film "Kino otok", a u sklopu projekta "The 5C Project Cine-Caravan" u Split je iz Cannesa stigao grčki redatelj Thanos Anastopoulos koji je za mladu publiku održavao radionice, projekcije i seminare. Predstavljen je i novi program "Škola u kinu" u sklopu kojeg su besplatno prikazivani domaći klasici "Vuk samotnjak" i "Družba Pere Kvržice".

Najveća novost festivala zasigurno je bila legendarna terasa Kina "Tesla" na kojoj su se svaku večer prikazivali kratkometražni filmovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:15