NETFLIXOVA HIT SERIJA

'GODLESS': Naoružane, ljutite žene osvajaju Divlji zapad

 

Po mnogočemu ovo je bila godina žena u show businessu. U ljeto je “Wonder Woman” s Gal Gadot postala prvi uspješni blockbuster usredotočen oko super junakinje, a ono malo pozitivnih recenzija što ih je u protekla dva tjedna skupila “Liga pravde” isticalo je da je dobra ocjena uslijedila samo zbog Čudesne žene, odnosno Diane Prince u galeriji likova.

Film je ipak samo film, no žene su još važniju ulogu imale na holivudskoj sceni, podnoseći prijavu za prijavom zbog seksualnog zlostavljanja: nekoć nedodirljive veličine poput Harveyja Weinsteina izbačene su iz strukovnih udruga, veliki komičar Louis C. K. morat će na prisilnu pauzu, jednako kao i jedan od tvoraca Pixara John Lasseter.

Ženski gradići

Netflixova mini-serija “Bezbožni” (Godless) nije se mogla pojaviti u pogodniji trenutak. U njoj se u gradiću La Belle stanovnice suprotstavljaju bandi od 30 razbojnika, muškaraca tamo ionako jedva ima, a one uostalom dobro barataju pištoljima i puškama. Feminizam na Divljem zapadu? Bilo je toga u natruhama u brojnim filmovima i na televiziji, ali nikad ovako izravno. Čitava posljednja sedma epizoda protječe u pucnjavi, od dima katkad jedva vidite što se događa, no kad se napokon ukaže neki jasan prizor, očito je da žene nimalo ne uzmiču pred puno iskusnijim revolverašima.

Tvorac mini-serije je poznati scenarist i povremeni redatelj Scott Frank (ove godine je, recimo, surađivao na hvaljenom “Loganu” s Hughom Jackmanom), on je na njoj počeo raditi još prije 15 godina, znao je samo da želi napraviti vestern, a format mu je tek kasnije sugerirao njegov izvršni producent Steven Soderbergh: njih dvojica zbližila su se na romantičnom trileru “Daleko od očiju” iz 1998. s Georgeom Clooneyjem i Jennifer Lopez, film je Soderbergha vratio u prvu redateljsku ligu, a Frank je izborio prvu i jedinu nominaciju za Oscara za svoj scenarij. Ključnu ulogu imala je i pridružena producentica Mimi Munson, ona je Franku ispričala da su na Divljem zapadu postojali gradići samo sa ženskim stanovništvom: muškarci bi poginuli, na primjer, u nesreći u rudniku ili na nekom kitolovcu, a njihove udovice ili bi se preselile drugdje ili bi ostale gdje i dosad te navikle na život u novim okolnostima.

Dvije lokacije

Upravo je to priča “Bezbožnih”, samo što se odigrava na dvije lokacije. Jedna je farma na osami koju vodi Alice Fletcher (Michelle Dockery iz serije “Downtown Abbey”) čija je biografija krcata apsurdima: stigla je u taj daleki kraj kao “dopisna nevjesta”, već prvog dana muž joj je stradao u poplavi, nju su divljački silovali Indijanci, no ona je našla izabranika iz drugog plemena, da bi ga nešto kasnije u gradiću La Belle mještani ubili s leđa. Ona pruža utočište mladom lutalici Royu Goodeu (Jack O’Connell iz ratne drame Angeline Jolie “Nesalomljivi”) i ne sluteći da taj ima još kompliciraniju obiteljsku povijest: odrastao je u sirotištu, jer ga je napustio stariji brat, smatrajući da će mu samo smetati na putu prema Kaliforniji, brigu o njemu preuzeo je odmetnik Frank Griffin (Jeff Daniels ozbiljan je kandidat za nagradu Emmy naredne sezone za tu ulogu) i uključio u svoju bandu. Roy se zasitio pljačkanja, jednom prisvojio plijen i nestao. Frank i njegovi ljudi u potrazi su za njim, ali spretnog mladića nije baš lako pronaći.

Poigravanje riječima

Alice pak mrzi ljude iz La Bellea, krivi ih za ubojstvo drugog muža, a oni je ne podnose zbog veze s Indijancem i suviše gordog držanja. U gradiću je inače rasulo, šerif Bill McNue (Scoot McNairy) postupno gubi vid, pa sve veći utjecaj ima njegova sestra Mary Agnes (Merritt Weaver dobila je Emmy za sporednu ulogu u “Sestri Jackie”): ona je nakon smrti muža u nesreći u obližnjem rudniku obukla hlače, opasala pištolj i postala glavni autoritet. I ne samo to. Sve se više druži s učiteljicom Callie (Tess Frazer), bivšom prostitutkom koja je promijenila profesiju nakon što je ostala bez klijenata: među njima počinje i ljubavna veza, što rijetko koga u takvim okolnostima zgražava.

Scenarist Frank voli se poigravati riječima, iako ne tako radikalno kao David Milch u jednoj drugoj vestern seriji, “Deadwoodu”, no kao i kod potonjeg, dvoboji replikama znaju biti ubojitiji od obračuna oružjem. Kao redatelj, Frank pazi da ne pretegnu dijalozi: vizualno, to je jedna od najljepših serija ove sezone i puno toga duguje direktoru fotografije Stevenu Meizleru: preporučio ga je Soderbergh, jer je s njim odlično surađivao u seriji “Iznajmljena veza” (The Girlfriend Experience), snimljenoj po njegovom istoimenom filmu. Kompleksna naracija, zanimljivi likovi, impresivni prizori - sve su to odlike kojima televizija danas sve više zasjenjuje film, a “Bezbožni” joj je u tom pogledu jedan od najvažnijih ovogodišnjih aduta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:04