ANGELINA JOLIE KAO ZLA VJEŠTICA

'GOSPODARICA ZLA' Nova verzija Trnoružice utegnute u kožnati komplet

Poklonici koji su toliko dugo čekali na pojavu Angeline Jolie bit će pomalo zatečeni činjenicom da su glumici prostetikom pojačani obrazi, tako da se povremeno doima kao lutka

Čudan je glumački svijet. Angelina Jolie ima sve što se u tom poslu može poželjeti - izniman talent, atraktivnu pojavu, spremna je na rizične fizičke pothvate pred kamerama, a na samom početku karijere čak je nagrađena i Oscarom - no sve to kao da joj nije dovoljno. Gluma je nešto čemu se ona danas posvećuje vrlo sporadično, “Gospodarica zla” jedini je film koji je snimila u protekle četiri godine, sve drugo očito joj je važnije.

Posvećenost obitelji treba razumjeti, humanitarne akcije valjda su kompenziranje grižnje savjesti za novac koji je u Hollywoodu suviše lako zaradila, no tko ju je zaboga uvjerio da ima smisla baviti se režijom? U njezinom prvijencu “U zemlji krvi i meda” nema osjećaja ni za dramu ni filmskog ritma, a što će biti s njezinim drugim radom “Neslomljen”, pričom iz japanskih logora u 2. svjetskom ratu, tek ćemo vidjeti. Ipak, nije li logičnije da postupa kao Cate Blanchett koja sebe doživljava prvenstveno kao glumicu, igra u filmovima ali i na pozornici, usavršava vještinu i ne pravi posebnu predstavu iz svega u što se upusti.

Glumu - reklo bi se - nipodaštava, ali kada popusti toj vokaciji, to mora biti nešto predimenzionirano kao što je “Gospodarica zla”. Po posterima i trailerima čini se da je u filmu sve usredotočeno oko njezine pojave, što zasigurno jest, ali u prvoj trećini radnje ona se uopće ne pojavljuje. Drugo, najave sugeriraju pustolovni spektakl odnosno bajku, filmsku ekstravaganciju kakve obično traju preko dva sata, a ovaj je tek nešto duži od sat i pol.

Također, poklonici koji su toliko dugo čekali na pojavu Angeline Jolie bit će pomalo zatečeni činjenicom da su glumici prostetikom pojačani obrazi, tako da se povremeno doima kao lutka: dakle, ni neobično lice istaknutih usana ona više ne smatra osobitim adutom, ali - srećom - u završnici će se pojaviti u utegnutom kožnom kompletu, tako da publici neće u potpunosti uskratiti pogled na svoju sjajnu figuru.

Gospodarica zla” je izdanak fantasy podžanra, koji je doživio ponovni procvat usavršavanjem kompjutorski generiranih slika, prvi put primijenjenih na “Jurskom parku”. Njihove su se mogućnosti efektno uklopile u serijale “Harry Potter” i “Gospodar prstenova”, no to nije bilo dovoljno, trebalo je toga još više, pa se posegnulo za preradama bajki - ali napravljenih tako da mogu zaintrigirati i tinejdžere - i sličnih bajkovitih predložaka. Pokuljali su “Alisa u zemlji čudesa”, “Carstvo čudesnog Oza”, “Snjeguljica i lovac”, “Ivica i Marica: Lovci na vještice” i još koješta drugog, poput ovog filma s Angelinom Jolie.

“Gospodarica zla” nova je verzija “Trnoružice”, koju je Disney ovjekovječio u “Uspavanoj ljepotici”, a holivudska megazvijezda igra vješticu Zluradu koja je natjerala sirotu princezu da se nabode na vreteno i usne vječnim snom, sve dok je ne probudi poljubac prave ljubavi.

U početku je sve prilično dosadno, jer je Robert Stromberg vrhunski scenograf i majstor specijalnih efekata, a o narativnoj uzbudljivosti očito ne zna previše, no kad se pojavi svježe lice Elle Fanning, koja igra princezu Auroru i izgleda puno dojmljivije od svoje slavne partnerice, nasluti se feministička poanta, pa se još i glavni negativac Sharlto Copley preobrazi u demona iz “Elysiuma”, sve postane puno podnošljivije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:36