TELEVIZIJA BUDUĆNOSTI

HOĆE LI LIK U FILMU UBITI? VI BIRATE, DALJINSKIM Netflixov prvi interaktivni film u kojem gledatelji odlučuju umjesto likova: postoji 16 krajeva

 Black Mirror / NETFLIX
 

Mladić se zove Stefan, programer je kompjutorskih igara koji živi u Londonu. Godina je 1984., a on se jednog jutra budi u svojoj sobi i silazi na doručak. Dok pospan sjedi za stolom, otac s kojim živi nudi mu doručak. U jednoj ruci ima kutiju pahuljica Sugar Puffs, a u drugoj Kellogg’s Frosties.

Ovo je uvodna scena “Bandersnatcha”, specijalne cjelovečernje epizode kultne ZF serije “Black Mirror” koja je na Netflixu dostupna od 28. prosinca. A ako ste fan, onda znate da niti jedan “Black Mirror” nije običan i da će se uskoro početi događati prilično uvrnute stvari.

Tako i ovdje. U trenutku kad otac pita Stefana što će jesti, na dnu ekrana iskače mali menu s jednostavnim izborom - želite li vi kao gledatelj da Stefan jede prve ili druge pahuljice. Uzimate daljinski u ruku i ležerno odabirete, a ono što ste odabrali vi, odabire i Stefan.

Ubij me nježno

Uskoro novi izbor, još ležerniji - što će Stefan slušati dok autobusom ide na intervju za posao? Ili, poslije, koju će ploču kupiti u dućanu?

Zatim stvari postaju ozbiljne, a izbori sve teži - hoće li se Stefan drogirati? Ubiti oca? Raskomadati ga ili mu zakopati tijelo u vrtu iza kuće?

Stefan sam neće učiniti ništa. Poslušat će ono što mu vi naredite svojim daljinskim upravljačem. A svaki vaš odabir, da je drugačiji, radnju bi odveo u potpuno drugačijem smjeru.

Pictured - Fionn Whitehead

Ovako ukratko izgleda iskustvo gledanja “Bandersnatcha”, prvog interaktivnog filma na Netflixu, u kojem vi kao gledatelj postajete protagonist radnje i odlučujete umjesto glavnog junaka.

Naravno, reakcije su žestoke, kritičari podijeljeni, a fanovi paničare.

Na Twitteru se vode ljutite diskusije o ponuđenim izborima i što oni točno znače, a korisnici Reddita crtaju komplicirane dijagrame i grafičke analize koji gledateljima pomažu da lakše navigiraju kroz film. I nitko još uvijek ne zna koliko film ima različitih krajeva, koliko je skrivenih scena te utječemo li doista na konačni ishod radnje ili je sve lukava iluzija.

Jedno je sigurno: sviđa li vam se ili ne, “Bandersnatch” je eksperiment koji za cilj ima predstaviti televiziju budućnosti, izbrisati granicu između fikcije i stvarnosti te potpuno promijeniti način na koji konzumiramo filmove, serije i videoigre.

Krenimo od početka: “Bandersnatch” je interaktivni film u kojem gledatelj svojim daljinskim upravljačem utječe na razvoj radnje i, ovisno o izborima koje donese, kroz film može proći u najkraćoj verziji u 40 minuta ili u najduljoj od 2,5 sati.

Prosječno film traje 90 minuta, a snimljen je materijal u ukupnom trajanju od 150 minuta, koji je podijeljen u 250 različitih scena od kojih, ovisno o vlastitom izboru, neke pogledate, a neke nikad ne.

Ako niste zadovoljni izborom koji ste donijeli (primjerice, Stefan će probati LSD ili neće), možete “premotati” film unatrag i odabrati drugu opciju koja radnju odvodi u drugom smjeru.

Netflix službeno navodi kako “Bandersnatch” ima pet različitih službenih krajeva, a svaki od njih ima varijacije koje ne utječu na konačni ishod. Producenti tvrde da ih ima između 10 i 12, a korisnici Reddita do trenutka pisanja ovog teksta iskopali su ih čak 16. Redatelj David Slade kaže kako unutar epizode postoji niz skrivenih scena koje se “otključavaju” tek nakon višekratnog gledanja.

Šok za šokom

Ako redovito gledate “Black Mirror”, već ste naviknuti na šokove. Serija, koju mnogi nazivaju “Zonom sumraka” za 21. stoljeće, od prve sezone, emitirane 2011. godine na britanskom Channelu 4, odabirom kontroverznih tema pomiče granice televizije, propitkuje moderno društvo i ovisnost o tehnologiji te proriče mračnu budućnost, kataklizmu civilizacije i propast ljudskog morala. Uvrnuti scenariji, neobični preokreti i bizarne, ali uvijek aktualne teme upisani su duboko u kod serije koja je odmah nakon emitiranja postala kultna i polako skupljala vjernu sljedbu, da bi je 2014. otkupio Netflix i globalno proslavio. Idejni tvorac Charlie Brooker je šokirao već u prvoj epizodi - onoj u kojoj pred britanskog premijera stavlja brutalni izbor: ili će javno pred nacijom imati seks sa svinjom, ili će otmičari pogubiti britansku princezu.

LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 17:  Charlie Brooker attends the 70th Emmy Awards at Microsoft Theater on September 17, 2018 in Los Angeles, California.  (Photo by Neilson Barnard/Getty Images)
Neilson Barnard / Getty Images
Charlie Brooker

Dosad je snimljeno 19 epizoda, od kojih su mnoge šokirale sličnim temama i preokretima, a “Bandersnatch” je svojevrsni specijal u formatu cjelovečernjeg filma. Iako se o njegovoj interaktivnosti puno spekuliralo, nitko zapravo nije pretpostavljao koliko će daleko cijeli eksperiment ići.

U jednom od najluđih i najzabavnijih trenutaka epizode (ako niste još pogledali, nemojte dalje čitati), Stefan počne preispitivati svoje postupke i pita se kontrolira li ga neka nevidljiva sila. U jednoj sceni, dok sjedi pred svojim kompjutorom, doslovno odbije naredbu koju ste mu dali svojim daljinskim, pogleda u ekran i pita vas: Tko me to kontrolira?

I to stvari postaju sumanuto zabavne jer gledatelj dobije opciju u kojoj mu može odgovoriti tako da mu na ekran kompjutora ispiše da njime upravlja pomoću Netflixa.

Što je to Netflix, pita vas junak, a vi mu možete poslati poruku da je riječ o streaming platformi za zabavu iz budućnosti, a on vas pita što je to streaming. Iluzija uranjanja u film ovdje je potpuna.

U jednom odvojku radnje Stefan, pak, razgovara sa psihijatricom i govori joj da ga kontroliraju preko Netflixa, a onda ga razuvjerava otprilike ovako: “Ako u budućnosti doista postoji takva platforma za zabavu, a ti nisi stvaran nego si izmišljeni lik, zar ne bi onda tvoj život bio zabavniji, ne bi li bilo više akcije u filmu o tebi?” I u tom trenutku gledatelj može odabrati opciju “više akcije”. Film se instantno pretvara u suludi akcijski spektakl u kojem se Stefan počne mlatiti sa psihijatricom, koja postaje majstorica borilačkih vještina, baš kao da ste u nekom hollywoodskom spektakalu, a ne ozbiljnoj ZF drami.

Velike ideje

Jasno vam je kuda ovo ide: Brooker i njegov tim zajedno s Netflixom propitkuju što je to zabava, kako će izgledati, ali i karakter i psihologiju nas kao gledatelja. Želite li jeftinu akciju i specijalne efekte? Sami ste ih odabrali.

Jeste li morbidni? Kako niste kad ste odabrali da Stefan ubije oca, a onda ga još i raskomada? Vi ste na to kliknuli, sami ste to tražili. Tvorci eksperimenta šalju više poruka: vrijeme kad je vrhunac zabave bio da sjednete u kino, pasivno pogledate film od početka do kraja pa odete kući odavno je završilo. Ne samo to, nego je i dosadašnje gledanje televizije staromodno i na umoru. Jer, “Bandersnatch” nije kompletan sve dok ne pogledate sve moguće alternativne krajeve i scene, a čak ni tada nije gotov. Dio gdje zajedno s online zajednicom na Redditu ili Twitteru kolektivno dešifrirate skrivene poruke ili se svađate oko toga je li sve to genijalno ili bezveze postao je neodvojiv od pukog gledanja sadržaja koji vam je serviran. I možda sve to ostane na ovom zanimljivom eksperimentu pokušaja spajanja videoigre i filma. A možda, samo možda, svjedočimo rađanju televizije budućnosti.

Pogrešnog odgovora nema, ionako ga svatko bira sam za sebe.

Brzi vodič kroz interaktivni "Bandersnatch": Kako upravljati filmom, naći skrivene scene i zbog čega se ne živcirati

ŠTO JE “BANDERSNATCH”?

Interaktivna specijalna epizoda serije “Black Mirror”. Scenarij je napisao Charlie Brooker, režirao ju je David Slade, a glume Fionn Whitehead (“Dunkirk”), Will Poulter i drugi. Radnja se vrti oko mladog programera računalnih igara u Londonu osamdesetih godina prošlog stoljeća koji želi programirati revolucionarnu igru. Emotivno nestabilan i u lošem odnosu s ocem, kojeg krivi za smrt majke, Stefan ubrzo počinje sumnjati da njegovim životom upravlja nevidljiva sila, što dovodi do tragičnih posljedica.

KAKO MOGU UPRAVLJATI RADNJOM?

Na početku radnje gledatelju Netflixa kroz brzi vodič pojašnjava kako gledati epizodu. Svako malo na ekranu se pojavljuje izbornik s dvije mogućnosti, a gledatelj daljinskim upravljačem bira između ponuđenih opcija lijevim ili desnim glavnim gumbima (njima inače mijenjate programe ili pojačavate i stišavate zvuk). Svaki izbor, od banalnog do moralno kompleksnog, koji kao gledatelj donesete mijenja tok radnje. Za odluku imate 10 sekundi; ako ne odaberete ništa, Netflixov algoritam odabire sam, a radnja se nikad ne prekida.

KOJI JE KRAJ FILMA STVARNI?

Nema ga. U većini krajeva glavni junak završi tragično, samo je pitanje koliko intenzivno. U nekima radnja odlazi u budućnost, u nekima u prošlost, a u jednom se navodno pojavljuje i sam redatelj, rušeći tako tzv. četvrti zid između stvarnosti i fikcije. U jednom od zabavnijih krajeva glavni junak shvati da mu je život namješten, kuća samo filmski set, a da je on sam junak bizarnog reality showa. Tvorci ističu da kraj i tijek radnje nisu bitni. Važno je putovanje koje gledatelj tijekom tog iskustva doživi.

KOLIKO IMA RAZLIČITIH RADNJI?

Snimljeno je 150 minuta materijala, odnosno 250 scena, a ovisno o izboru gledatelja epizoda traje od 40 pa najčešće do 90 minuta. Ako vam treba pomoć ili se bojite da ste donijeli pogrešnu odluku, dodatno pretražite Reddit ili Twitter; korisnici masovno dijele vodiče gdje je iscrtano kamo vas svaki od ponuđenih izbora vodi te kako završava svaka priča.

KAKO SU TO, KVRAGU, SNIMILI?

Stvaranje tehnologije koja omogućuje interaktivnost trajalo je dvije godine, a razvijana je u samom Netflixu. Planiraju je koristiti za dječje programe. Mjesecima su prije premijere “Bandersnatch” prikazivali svojim zaposlenicima kako bi testirali jesu li uspjeli. Epizoda je snimljena u sedam tjedana, a Netflix je razvio tzv. state tracking algoritam koji pamti vaše odabire i temeljem toga odabire scene koje se moraju pokazati. Tvorac je scenarij pisao u posebnoj aplikaciji, Twine, jer je zbog interaktivnosti priče morao moći skakati s jednog na drugi dio priče jednim klikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:55