REAKCIJE NA IZBOR CHRISA MARCICHA

HOLIVUDSKI LOBIST NA ČELU HAVC-a Ogresta: Njegov izbor je bio očekivan; Hribar: Zanima me hoće li prestati raditi za američke interese

Chris Marcich
 Getty images
 

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra imenovao je Chrisa Marcicha novim ravnateljem te ustanove.

Tako su se obistinile nedavne najave da će na čelo HAVC-a doći 64 godine star Amerikanac hrvatskog podrijetla, holivudski lobist u Bruxellesu i dugogodišnji šef ureda Motion Picture Association of America.

Antonio Nuić, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, o novoizabranom ravnatelju kaže: “Marcicha sam upoznao slučajno, vezano uz poslove Društva hrvatskih filmskih redatelja prije pet- šest godina, u sklopu jedne konferencije koja se bavila autorskim pravima. Suradnja s njim na tom polju je bila vrlo učinkovita i ugodna i jako mi je drago da se on uopće odlučio kandidirati na to mjesto.

Očekivanje programa

Kako je procedura izbora u HAVC-u takva da mi nismo upoznati s programima kandidata, očekujemo sada čuti njegov program i želimo da novi ravnatelj HAVC-u donese novu energiju koja mu je prijeko potrebna. Upravni odbor je sastavljen od ljudi koje mi cijenimo, to su naše kolege u čije mišljenje i procjenu ne sumnjamo, tako da ne sumnjamo da su na osnovu dobre ideje i dobrog programa odabrali čovjeka, tako da se radujemo provedbi.”

Zagreb, 110718.
Varsavska ulica - Cvjetni trg.
Antonio Nuic, filmski redatelj.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš
Antonio Nuić

Kako je riječ o čovjeku koji dolazi izvan zemlje, koliko se može očekivati da će se znati uhvatiti u koštac sa svime što čeka ravnatelja HAVC-a?

“To je dosta specifična situacija, no on sustave i zakone dobro razumije. Upoznat je s europskim načinom funkcioniranja kinematografije, ne zna možda neke specifičnosti niti sve aktere u Hrvatskoj, ali ja mislim da to ne bi trebao biti nerješiv problem.

Mislim da se to za par mjeseci do pola godine više neće niti osjetiti. Ima čovjek partnere u Audiovizulanom vijeću, ljude koji predstavljaju manje-više sve segmente hrvatske kinematografije pa mislim da da na tome području ne bi trebalo biti nekih velikih problema.”

Dug prema Hribaru

Redatelj Zrinko Ogresta komentira: “Izbor gospodina Marcicha bio je i najavljivan i očekivan. Većina hrvatskih filmskih redatelja, među kojima sam bio i ja, potporu za mjesto ravnatelja HAVC-a je davala kolegi Hrvoju Hribaru, koji je u vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja HAVC-a učinio nemjerljiv prinos za razvoj i rast HAVC-a i za prosperitet hrvatskoga filma i hrvatske kinematografije. Svi u ovoj državi koji imaju ikakve veze s hrvatskom kinematografijom, ali i s upravljanjem u području kulture, to jako dobro znaju. Baš kao što jednako dobro znaju da je razina propusta zbog kojega se Hrvoja Hribara dovelo u situaciju da mora podnijeti ostavku ne mala već smiješna i beznačajna.

Kada bi se isti metar kojim se je svojedobno mjerilo Hribara primijenio na baš sve u ovoj zemlji, koji išta vode ili ičime upravljaju, bojim se da bi nam ministarstva, gradovi, javne ustanove, poduzeća, doslovce sve, ostalo bez čelnih ljudi. Hrvatska kultura odnosno vlast koja trenutno njome arbitrira i upravlja, ovo odgovorno tvrdim, ima ogroman dug prema Hrvoju.

Svima je poznata ona naša krilatica, najčešće korištena u sportu - koga nema bez njega se može. To je možda točno, ali se ja redovito pitam - pod koju cijenu? Ne poznajem osobito gospodina Marchica, ali respektiram njegovu profesionalnu biografiju i želim da u svojoj hrvatskoj epizodi bude jednako uspješan kao i u američkoj.”

Zagreb, 080316.
Kino Europa, Varsavska ulica.
Premijera filma S one strane.
Na fotografiji:Zrinko Ogresta.
Foto: Livio Andrijic / CROPIX
Livio Andrijić / CROPIX
Zrinko Ogresta

Osim Marcicha i Hribara te redateljice Nikoline Barić i snimatelja i fotografa Thomasa Krstulovića, za čelno mjesto HAVCA bilo se javilo još četvero kandidata, dvojica filmskih kritičara, Josip Grozdanić te Višnja Vukašinović, te dvojica producenata, Damir Primorac i Fran Juraj Prižmić.

Hrvoje Hribar ironično kaže: “Prateći objave u medijima i raspoloženje hrvatske vlade zadnjih tjedan dana mi smo očekivali da će biti imenovan Kinez, ali imenovali su Amerikanca koji tečno govori hrvatski”, te dodaje: “Jako ga dobro poznajem, proveo je karijeru radeći političke analitičke poslove za američku vladu i holivudske korporacije. No, interesi holivudske industrije i interesi hrvatske i europske filmske industrije su silno različiti.

Strani gospodari

Je li moj prijatelj Chris svojim angažmanom u HAVC-u odlučio prestati raditi za američke interese i pridružiti se nevolji hrvatske filmske industrije kao vođa ili smo pak dobili još jednog stranog gospodara u zemlji koja odustaje od svog suvereniteta? Više puta sam to pitao Chrisa u četiri oka, nikad mi nije dao jasan odgovor. Vjerujem da će se sada o tome, kao ravnatelj HAVC-a, jasno i glasno očitovati te prihvatiti gotovo nemogućeg posla.”

Zagreb, 230318. 
Kaptol Cinema Boutique.
Obiljezavanje 10. godisnjice hrvatskoga sudjelovanja u Potprogramu MEDIA, odnosno hrvatskog Ureda MEDIA. 
Tim povodom uz poznate okupile su se zene europske audiovizualne industrije.
Na fotografiji: Hrvoje Hribar.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Hrvoje Hribar

Nedavno je Hribar napisao pismo Upravnom odboru u kojem govori kakvo je stanje u HAVC-u i u hrvatskoj filmskoj industriji.

“Ne moram vam tumačiti što se dogodio neovisnom mreži u koju smo uložili i novac i trud, pogledajte, primjerice, što se dogodilo s kinom Europa. Moje pismo se ne sastoji od točaka i uskličnika već od upitnika. Ako je nekome od svih onih koji su se natjecali za poziciju ravnatelja HAVC-a danas uistinu teško, onda je to Chris Marcich”, kaže Hribar te dodaje:

“Chris Marcich nije član HDZ-a, to je jedina osoba u zadnjih dvije godine postavljena na neku makar minimalnu funkciju koja nije stranački imenovana. No, nadam se da politički dogovor o njegovom imenovanju nije sklopljen u Buzinu, ako već nije na Trgu žrtva fašizma.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:27