UNOSAN BIZNIS

HOLLYWOOD SE SVE VIŠE OKREĆE BOGU Producenti i distributeri shvatili su što religiozna publika želi gledati: 'Vjernici znaju prepoznati autentičnost'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 01.04.2018. u 09:48

PASSION OF THE CHRIST, THE (2004) - MEL GIBSON - JIM CAVIEZEL., Image: 137091717, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album

glumac Jim Caviezel i redatelj Mel Gibson u filmu "Pasija" iz 2004.

Marilyn Monroe jednom je opisala Hollywood kao mjesto "gdje će vam platiti tisuću dolara za poljubac, a 50 centi za dušu". Izgleda kako to više nije tako.

Filmovi s vjerskom tematikom snimaju se više nego ikad u povijesti. Iz zapećka u kojem su proboravili veći dio prošloga stoljeća prerasli su u višemilijunski biznis.

- Filmove temeljene na vjeri možete mirno svrstati u one žanrove koji će donijeti zaradu na blagajnama - kaže filmski analitičar Paul Dergarabedian.

Ali ističe i jedan preduvjet.

- Ne možete samo banuti u sobu direktora studija i reći 'vjerski filmovi odlično idu, hajdemo i mi snimiti jedan'. Oni moraju biti autentični. U suprotnom, vjernici će znati da to nije ono pravo - rekao je Dergarabedian.

U većem dijelu povijesti američke filmske industrije, snimao se tek pokoji vjerski film godišnje. Od kraja 1990-ih ta je tema, međutim, doživjela veliku ekspanziju, a sad ih u kina stiže gotovo nekoliko mjesečno.

Razlika je u tome što se u novije doba izbjegavaju epske biblijske drame, a snimaju se moderne, suvremene priče s vjerskom tematikom.

- Porast možemo zahvaliti tome što su producenti i distributeri napokon shvatili što religiozna publika želi gledati - objašnjava Dergarabedian.

Ovaj tjedan među deset najgledanijih filmova u Americi bila su dva s vjerskim sadržajem.

Tako je kršćanska biografska drama "I Can Only Imagine" s Dennisom Quaidom na impresivnom trećem mjestu sa zaradom od 38 milijuna dolara u samo dva tjedna.

Na osmome mjestu je film "Pavao, apostol Kristov", u kojem jednu od sporednih uloga ima Jim Caviezel, koji je igrao Isusa u "Pasiji" Mela Gibsona 2004. godine.

"Pasija" je najisplativiji vjerski film u povijesti sa 600 milijuna dolara zarade i upravo su u tijeku pregovori o snimanju njegova nastavka.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo