SVJETSKA PREMIJERA U MOTOVUNU

HRVATSKA GLAZBA DEVEDESETIH Više od dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva kontroverze

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2017. u 14:06

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata 'Glasnije od oružja' premijerno će se prikazati u srijedu 26. srpnja na Motovun Film Festivalu.

Stop the War in Croatia, Hrvatine, Čavoglave, Bože čuvaj Hrvatsku pjesme su čijih se stihova svi dobro sjećamo uz nerijetko stezanje u grlu. Ratne devedesete obilježile su bombe, avioni, puške i tenkovi koji nisu ostajali samo na bojišnici već su u našu svakodnevicu ulazili preko radija i televizije, kroz note kojima su jedni opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi potvrđivali svoju političku lojalnost.

 

U to vrijeme brojni bendovi, pjevači i skladatelji svoju su glazbu posvetili podizanju borbenog morala, a nacionalna radiotelevizija pjesme je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala.

 

I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost, budi emocije, ali i kontroverze.

Prizor iz dokumentarnog filma 'Glasnije od oružja'

 

Film Glasnije od oružja nagrađivanog redatelja Miroslava Sikavice bit će premijerno prikazan na 20. Motovun Film Festivalu u srijedu 26. srpnja na glavnom gradskom trgu. Dokumentarac u produkciji FACTUM-a donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih o kojoj  govore tadašnji akteri i živi svjedoci poput Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode, frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića, Josipa Ivankovića, Sandre Kulier i mnogi drugi.

Prizor iz dokumentarnog filma 'Glasnije od oružja'

 

Na ovogodišnjem festivalu uz najnoviji Sikavičin dokumentarac publika će moći pogledati i njegov kratkometražni film Zvir, nagrađen posebnim priznanjem u Cannesu prošle godine.

Prizor iz dokumentarnog filma 'Glasnije od oružja'

 

ELIPSO

Izdvajamo