OBJAVLJEN SLUŽBENI PROGRAM

HRVATSKI FILM U KONKURENCIJI VENECIJE 'Belladonnom' su debitirale iredateljica i glavna glumica

    AUTOR:
    • Goran Šikić

  • OBJAVLJENO:
  • 29.07.2015. u 15:13

promo

U natjecateljski program Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji uvršten je kratkometražni igrani film 'Belladonna' Dubravke Turić i manjinska hrvatska koprodukcija 'Trema' grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića

U natjecateljski program Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji uvršten je kratkometražni igrani film 'Belladonna' čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Dubravka Turić, a produkciju Zdenka Gold, te manjinska hrvatska koprodukcija Trema grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića. Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Film Belladonna priča je o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici. Saznanje o tragediji koju je jedna od njih doživjela, neočekivano ukida njihove različitosti i na trenutak ih povezuje. Direktor fotografije je Branko Linta, producentica Zdenka Gold, dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, kostimografiju Morana Starčević, a masku Snježana Gorup. U filmu glavne uloge tumače Aleksandra Naumov, Lana Barić, Nada Đurevska, Anita Matković i Dražen Kühn.

Prema riječima redateljice Dubravke Turić, u filmu se bavila motivom kontrasta unutarnjeg i vanjskog svijeta, koji je povezala s pričama o renesansnim beladonama koje su za svoju ljepotu bile spremne gubiti vid kapajući si otrov u oči.

Dubravka Turić

Glavnoj glumici Aleksandri Naumov ovo je prva filmska uloga. Kakvi su prvi dojmovi? "Suze. Pa smijeh. Pa suze. Velika sreća. Film je snimljen prošle godine i dugo smo čekali, ali kad se ovo dogodilo jako sam ponosna i sretna zbog Dubravke koja je napisala scenarij, režirala i montirala, i jako mi je drago da je s tim filmom uspjela doći na jedan takav festival", komentirala je.

Svoj filmski lik opisuje kao osobu koja radi zid oko sebe ne bi li se očuvala od suvišnog stresa i negativnih vanjskih utjecaja. "To je jedna vrlo hladna osoba, puna predrasuda i, zapravo, strahova, kojoj se onda, kao što se u životu zna dogoditi, dogodi jedna situacija u oftamološkoj ordinaciji gdje sreće dvije žene i tim susretom joj se dogodi da zapravo progleda. O tome je zapravo priča, o toj njenoj ljepoti, koja je zapravo ljepota unutarnjeg svijeta, i zapravo postaje lijepa po prvi put."

Producentica filma Zdenka Gold iz 'Spiritus movensa' naglasila je kako vjeruje da je Venecija tek početak festivalskog života ovog filma.

Izdvajamo