OBJAVLJEN SLUŽBENI PROGRAM

HRVATSKI FILM U KONKURENCIJI VENECIJE 'Belladonnom' su debitirale iredateljica i glavna glumica

 promo
U natjecateljski program Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji uvršten je kratkometražni igrani film 'Belladonna' Dubravke Turić i manjinska hrvatska koprodukcija 'Trema' grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića

U natjecateljski program Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji uvršten je kratkometražni igrani film 'Belladonna' čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Dubravka Turić, a produkciju Zdenka Gold, te manjinska hrvatska koprodukcija Trema grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića. Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Film Belladonna priča je o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici. Saznanje o tragediji koju je jedna od njih doživjela, neočekivano ukida njihove različitosti i na trenutak ih povezuje. Direktor fotografije je Branko Linta, producentica Zdenka Gold, dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, kostimografiju Morana Starčević, a masku Snježana Gorup. U filmu glavne uloge tumače Aleksandra Naumov, Lana Barić, Nada Đurevska, Anita Matković i Dražen Kühn.

Prema riječima redateljice Dubravke Turić, u filmu se bavila motivom kontrasta unutarnjeg i vanjskog svijeta, koji je povezala s pričama o renesansnim beladonama koje su za svoju ljepotu bile spremne gubiti vid kapajući si otrov u oči.

Dubravka Turić

Glavnoj glumici Aleksandri Naumov ovo je prva filmska uloga. Kakvi su prvi dojmovi? "Suze. Pa smijeh. Pa suze. Velika sreća. Film je snimljen prošle godine i dugo smo čekali, ali kad se ovo dogodilo jako sam ponosna i sretna zbog Dubravke koja je napisala scenarij, režirala i montirala, i jako mi je drago da je s tim filmom uspjela doći na jedan takav festival", komentirala je.

Svoj filmski lik opisuje kao osobu koja radi zid oko sebe ne bi li se očuvala od suvišnog stresa i negativnih vanjskih utjecaja. "To je jedna vrlo hladna osoba, puna predrasuda i, zapravo, strahova, kojoj se onda, kao što se u životu zna dogoditi, dogodi jedna situacija u oftamološkoj ordinaciji gdje sreće dvije žene i tim susretom joj se dogodi da zapravo progleda. O tome je zapravo priča, o toj njenoj ljepoti, koja je zapravo ljepota unutarnjeg svijeta, i zapravo postaje lijepa po prvi put."

Producentica filma Zdenka Gold iz 'Spiritus movensa' naglasila je kako vjeruje da je Venecija tek početak festivalskog života ovog filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:12