MEĐUNARODNI FESTIVAL

HRVATSKI TRIJUMF U BEOGRADU 'Ne gledaj mi u pijat' proglašen najboljim filmom, a Arijana Čulina najboljom glumicom

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2017. u 08:52

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic
Dušan Milenković

U nedjelju su u Beogradu dodijeljene nagrade filmovima koji su natjecali na 45. Međunarodnom filmskom festivalu, FEST 2017., a glavnu nagradu ‘Beogradski pobednik’ odnio je hrvatski film, ‘Ne gledaj mi u pijat’ mlade hrvatske redateljice Hane Jušić, piše B92.

‘Svježina i nemilosrdnost kojom se autorica obračunava s rodnim gradom osvojio je žiri i publiku FEST-a. Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizualni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora preuzeti ulogu glave disfunkcionalne obitelji i istovremeno se boriti sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz obiteljske tamnice’, naveo je žiri u obrazloženju na dodjeli nagrada u Sava Centru.

Žiri je bio sastavljen od Srđana Golubovića, Branke Katić, Dalibora Matanića, Čede Kolara i Sergeja Trifunovića.

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic
Dušan Milenković
 

Nagrada žirija pripala je dansko-islandskom filmu ‘Hearthstone’ redatelja Gudmundura Arnara Gudmundssona zbog, kako stoji u obrazloženju, nevjerojatne emotivne nabijenosti.

beograd 05.03.2017. zavrsno vece 45 festa i dodela nagrada. foto dusan milenkovic
Dušan Milenković
 

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je Arijani Čulini, također za film ‘Ne gledaj mi u pijat’, a najboljim glumcem proglašen je Pyotr Skvortsov u ‘(M)Učeniku’. Nagrada za najbolju režiju pripala je ruskom redatelju tog filma Kirilu Serebrenikovu.

 

Žiri je naveo da nije samo rediteljica debitirala u filmu ‘Ne gledaj mi u pijat’. Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu debitirati u igranom filmu i to je napravila na fascinantan način, piše B92. ‘Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala šansu predstaviti se filmskoj publici’, ocijenio je žiri objašnjavajući nagradu za najbolju žensku ulogu.

Izdvajamo