PIŠE NENAD POLIMAC

'HVALA VAM NA SLUŽBI' Topla drama o tri iračka ratna veterana koji su se vratili u Kanzas

 

Film “Hvala vam na službi” temelji se na istoimenoj dokumentarnoj knjizi koju je godine 2013. objavio novinar Washington Posta David Finkel. Finkel - koji je u iračkom ratu bio pridružen postrojbi - u knjizi prati adaptaciju na mirnodopski život skupine vojnika koje je prethodno pratio u Iraku. Finkelovu knjigu za film je adaptirao scenarist “Američkog snajpera” Jason Hill, a nakon što se nakratko očekivalo da film režira Spielberg, na koncu ga je režirao sam Hill.

“Thank You For your Service” prati sudbinu triju iračkih veterana koji su se vratili u provincijski Kanzas. Svoj trojici financijski ne cvatu ruže, sva trojica imaju PTSP raznih intenziteta, svu trojicu muče vojna administracija i potkapacitirane službe za podršku. Jedan se od njih ubije, drugi (Koale) klizi prema kriminalu, a treći (Teller) nastoji nad vodom držati i sebe i ostale.

Hillov film informativna je, temeljito istražena socijalna drama kod koje se zgroženost birokratskom bešćutnošću države miješa s pravolinijskim patriotizmom i slavljenjem veličine malih ljudi. Film je uvjerljiv, dobro režiran, ima bljeskova uvjerljive emocionalnosti, ali i crtu deskriptivne didaktičnosti. Fina je to i topla drama, ali ne očekujte antimilitaristički pamflet tipa “Kvaka 22”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:07