ODLAZAK GLUMICE

Ines Fančović: I nakon smrti će je dugo pamtiti kao Maru Mulicu

U Sarajevu je u 86. godini u nedjelju preminula Ines Fančović, teatarska, televizijska i filmska glumica, Šibenka i naturalizirana Sarajka koja je tijekom više desetljeća karijere ostvarila niz kazališnih i filmskih uloga, no širokoj će publici ostati ponajprije poznata kao Mare Mulica iz slavne TV serije Miljenka Smoje “Velo misto”.

Glas oblikovala upala

Ines Fančović rođena je 1925. u Šibeniku. Scensku karijeru počela je u Splitu, ali kao operna pjevačica, da bi se u dramsku glumu prebacila nakon teške upale grla. Na počecima karijere, glumila je u kazalištima u Šibeniku, Splitu i Osijeku, a u tom razdoblju bila je i udata za Miljenka Smoju s kojim nije ostala u dobrim odnosima i na kojeg se u kasnijim intervjuima osvrtala s jetkošću.

Godine 1960., Ines Fančović na poziv Jurislava Korenića, osnivača Kamernog teatra 55 prelazi u to kazalište i u Sarajevo, u kojem će ostati do kraja života. Glumila je u nizu sarajevskih kazališnih predstava, a Sarajevo je osobito pamti po časnoj ratnoj epizodi. Iako blizu sedamdesete godine života, Ines Fančović nije htjela napustiti opsjednuto Sarajevo, ostala je u gradu tijekom cijele četverogodišnje opsade i glumila u slavnom “Očekivanju Godota” kojeg je u opkoljenom gradu režirala Susan Sontag.

Ulogu Mare Mulice - temperamentne kumpravende koja oporim altom komentira ljudske naravi i prilike - od svih će uloga Fančovićeve zasigurno najduže ostati u urezana u pamćenje šire publike.

Karakteristične uloge

Međutim, Ines Fančović glumila je još i u cijelom nizu bosansko-hercegovačkih serija (“Tale”, “Prkosna delta”…) te jugoslavenskih filmskih klasika, među kojima i u Kozomarinim “Vranama”, te Babajinom “Izgubljenom zavičaju”.

Specijalistica za uloge svojeglavih, temperamentnih žena čvrstog karaktera, Fančović će i nakon smrti nastaviti živjeti kroz vlastite kreacije, a naročito kroz Maru Mulicu, lik koji je za cijelu jednu generaciju oblikovao model južnjakinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14