SUKOB IZA KAMERE

IRENA ŠKORIĆ: 'Žele me smijeniti u Društvu redatelja, iza svega stoji Hribar'

 Srđan Vrančić/Cropix
U otvorenom pismu pozvala je članove Društva da ne dopuste da "pobijedi struja koja vodi politiku podložnosti HAVC-u, politiku koja šteti nama redateljima i hrvatskome filmu"

ZAGREB - Predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izjavila je kako od prvog dana otkad je stupila na tu dužnost traje koordinirana opstrukcija njezinog rada, koja kulminira za u utorak "nelegalno sazvanom izvanrednom skupštinom" i namjerom da ju se smijeni s mjesta predsjednice.

Skupština se saziva s obrazloženjem da je riječ o neslaganju u karakterima i nepovjerenju u Upravnom odboru, no sve je to farsa kako bi mi se spriječilo da postanem predstavnica u vijećima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Pulskog filmskog festivala i tako ne poremetim 'mir' u kojemu hrvatskim filmom vlada grupacija vezana za HAVC, rekla je u ponedjeljak Škorić za Hinu.

Škorić smatra kako iza svega stoji Hrvoje Hribar i čelništvo HAVC-a koje, ističe, želi imati kontrolu nad svim filmskim udrugama a ona nije bila njihov kandidat, niti izbor. "Nisam napravila ništa krivo, radi se o tipičnoj naručenoj likvidaciji jer su ljudi u Upravnom odboru dobivali milijunske iznose na natječajima HAVC-a", ustvrdila je.

U otvorenom pismu pozvala je članove Društva da ne dopuste da "pobijedi struja koja vodi politiku podložnosti HAVC-u, politiku koja šteti nama redateljima i hrvatskome filmu". Po njezinim riječima, posljednjih joj se dana već javilo nekoliko desetaka članova koji ne žele doći na tu izvanrednu skupštinu.

Škorić je izabrana na dužnost predsjednice većinom glasova na izbornoj skupštini 27. listopada prošle godine, a kao najvažniju točku svog programa isticala je osamostaljivanje Društva od HAVC-a, kako ono ne bi bilo njegov servis.

Po njezinim riječima, troje članova Upravnog odbora ( Neven Hitrec, Daniel Kušan i Hana Jušić) onemogućavalo joj je od početka primopredaju dužnosti, što je ipak napravljeno 12. prosinca, ali s nepotpunim financijskim izvještajima i bez pristupa svoj dokumentaciji, zbog čega sumnja u zakonitost poslovanja.

"Od dana mog izbora za predsjednicu Društva primila sam cijeli niz informacija o protuzakonitim radnjama u našoj filmskoj zajednici, mnogi od tih slučajeva, nažalost, povezani su s Društvom hrvatskih filmskih redatelja i pojedinim članovima", rekla je, dodavši da je o svemu izvijestila nadležne državne institucije.

Kao potvrdu da opstrukcije dolaze iz HAVC-a Škorić navodi e-mail Hrvoja Hribara "s uputama za rad", poslan Upravnom odboru i njoj nekoliko sati prije plenuma, 15. prosinca, koji je, kaže, također bio nelegalno sazvan, a na kojemu je bilo zaključeno da se svi članovi odbora moraju izjasniti o stanju u Društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:23