TREND

Istraživanje pokazalo: ljubitelji filmova vole žene u glavnim ulogama

Gal Gadot u filmu 'Wonder Woman'

Filmovi sa ženama u glavnim ulogama imaju veći prihod od onih u kojima glavne uloge igraju muškarci, zaključak je novog istraživanja koje su proveli Creative Arts Agency i shift7, piše Independent.

Istraživanje je obuhvatilo 350 popularnih filmova od 2014. do 2017., a definicija glavnog glumca je da se radi o prvom glumcu kojeg se navodi u službenim reklamnim materijalima. Od toga su 105 bile žene. Kad se svaku kategoriju podijeli po utrošenom budžetu, filmovi sa ženama u glavnoj ulozi su nadjačali one s muškarcima u glavnoj ulozi.

Christy Haubegger iz Creative Arts Agency je kazala da u filmskoj industriji često postoji predrasuda koja se maskira kao znanje, a rezultati istraživanja pokazuju da publika voli vidjeti nešto novo, radije nego uobičajenu akciju, znanstvenu fantastiku ili dramski film s glavnim muškim bijelim glumcima. To je dokazao uspjeh Marvelovog 'Crnog pantera', hit komedije 'Ženski izlet', Disneyjeve 'Moane' i 'Wonder Woman' u kojoj glavnu ulogu igra Gal Gadot.

Istraživanje je također pokazalo da od 2012. nijedan film nije zaradio više od milijarde dolara bez da je prošao tzv. Bechdelov test, koji zahtijeva da u filmu dva ženska lika razgovaraju o nekoj temi koja se ne odnosi na muškarce.

Ovo istraživanje bi moglo utjecati na promjene u Hollywoodu kad su u pitanju ženske uloge u filmovima, jer se pokazuje da trend filmova sa ženama u glavnoj ulozi ima uspjeha kod publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:29