LEGENDARNI GLUMAC

Ivica Vidović: Do zadnjeg dana ostao je pozitivac ‘mlade duše’

zagreb,270998ivica vidovicfoto:s.midzor

Vijest o smrti Ivice Vidovića, legendarnog glumca koji je u 73. godini života izgubio bitku s teškom bolešću, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Nakon nedavnog odlaska Predraga Pređe Vuševića, svijet glume ostao je bez još jednog velikana - Očalinka, kako su ga kolege znale nazivati po ulozi u seriji “Velo misto”, ili Servantesa, po ulozi u seriji “Naše malo misto”, a njegova obitelj, prijatelji i vjerna publika ostali su neutješni. “Izraziti pozitivac”, “šarmantan”, “mlada duša”, “umjetnik”, “velikan”, “dobar kolega”, samo su neki od izraza koje su za njega upotrijebili kolege glumci, koje je ova vijest šokirala.

Bitka s bolešću

Legendarni Servantes bolesti je podlegao nakon treće operacije i to sedam mjeseci nakon što je otkriveno da ima rak, a dvije godine nakon što je operirao čvoriće na glasnicama, nakon čega je krenula njegova bitka s bolešću. Unatoč tome što je tumor bio na, kako je tada njegov sin Luka Vidović govorio, teško dostupnom mjestu, Ivica Vidović je bio optimističan. Liječio se, ali je sa smiješkom nastavio raditi i glumiti na filmu i u kazalištu.

Tako je krajem veljače ove godine završio dvomjesečno snimanje srpskog filma o ratnom Sarajevu pod nazivom “Top je bio vreo”. Film je trenutno u postprodukciji, a Vidović u njemu glumi Vlaja i na platnu će se pojaviti sa Slavkom Štimcem, Nikolom Đuričkom, Srđanom Todorovićem, Mirom Banjac i drugima. Nakon snimanja filma, a nakon toga i svakodnevnih odlazaka na probe u matično kazalište Gavella, Ivica Vidović je završio u bolnici na, nedavno obavljenoj, trećoj operaciji.

Ta posljednja operacija, ispričao je Luka Vidović, bila je uspješna, ali se izmučeni organizam više nije mogao boriti, a 73-godišnji glumac nije reagirao ni na kemoterapiju. Posljednjih dana, kažu njegovi bližnji, nije uopće bio pri svijesti. Umro je 18. travnja u popodnevnim satima.

20 godina braka

Uz njega je sve vrijeme bolesti i tijekom boravka u KBC-u Rebro, gdje je i preminuo, bila obitelj - supruga Gordana Gadžić, beogradska glumica s kojom je u braku 20 godina i imaju dvoje djece - Anu i Filipa, te sin Luka, kojeg ima iz braka s glumicom Mirjanom Majurec, koja se i sama od prošle godine bori s rakom dojke.

Brak sa 16 godina mlađom Gordanom Vidoviću je treći jer je na početku karijere bio oženjen za osječku glumicu Zdenku Anušić. Vidović, inače rođen na Visu 1939. godine, ali je odrastao u Splitu (gdje je bio poznat kao nestašan dečko i loš učenik, koji je više puta izbačen iz škole zbog redovitog bježanja s nastave), u bračnu luku prvi put je uplovio s trideset godina, a svoju prvu suprugu - tri godine stariju Zdenku Anušić, upoznao je u kazalištu Gavella, u kojem su glumili.

Drugu suprugu - trinaest godina mlađu Mirjanu Majurec, upoznao je 1972. godine na snimanju TV - serije “Psihopati”.

- Kada sam ga prvi put vidjela, znala sam da je on čovjek mog života. Između nas se dogodila ljubav na prvi pogled - više puta je izjavljivala Mirjana. Nedugo nakon zaljubljivanja počeli su živjeti zajedno, uskoro se i vjenčali, a Ivici je kum bio prijatelj iz djetinjstva i kolega Boris Dvornik.

Dobri odnosi

Nakon četiri godine braka - 1979. godine, rodio im se sin Luka. Tri godine nakon njegova rođenja Mirjana i Luka su se rastali. Međutim, kako su uvijek naglašavali, ostali su u dobrim odnosima. Posljednju suprugu Gordanu, Ivica Vidović upoznao je na snimanju filma “Čovjek koji je volio sprovode” u Samoboru 1988. godine. Ljubav koju su morali glumiti pred filmskim kamerama dogodila im se i u stvarnom životu.

Međutim, nije sve izgledalo tako na početku. Ivica se, naime, jako protivio da Gordana, tada mlada glumačka zvijezda, dobije ulogu fatalne bibliotekarke, ali nije uspio nagovoriti redatelja da je ne uzme i morao je glumiti s njom. Odmah mu se svidjela, zaljubili su se i otpočeli vezu koja je tri godine poslije završila brakom. Vjenčali su se 1991. godine u Splitu, tri mjeseca prije nego im se rodio sin Filip.

- Matičar nas je vjenčao kod kuće, u pidžamama, jer je Gordana morala čuvati trudnoću. Kuma mi je bila Dijana Dvornik jer mi Boris nije mogao biti kum drugi put - ispričao je jednom prilikom Ivica. Kada je maleni Filip imao dvije godine, Gordana i Ivica dobili su i kćer Anu. Iako je bilo vrijeme rata, a njih dvoje bili su u mješovitom braku, njihova ljubav je preživjela sve. Idiličan obiteljski život ovih je dana prekinula zloćudna bolest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:22