VEČERI ČILEANSKOG FILMA

KAD STE ZADNJI PUT GLEDALI ČILEANSKI FILM? Danas i sutra u zagrebačko kino Tuškanac stiže nekoliko humornih i ratnih drama s Anda

 YouTube
 

ZAGREB - Humornom dramom "Bez filtera" Nicolasa Lopeza u ponedjeljak počinju Večeri čileanskog filma koji će s nekoliko filmova upoznati domaću publiku s kinematografijom koja im je inače gotovo nepoznata.

"Bez filtera" Nicolás López iz 2016. godine priča je o lijepoj ženi srednjih godina 'na korak do živčanog sloma'. Šef je ponižava, suprug zanemaruje, posinak ne poštuje, najbolja prijateljica ne sluša i ne uspijeva se riješiti boli koja je stalno prati.

Nakon konvencionalne medicine odluči otići kod kineskog liječnika koji joj dijagnosticira stres, uzrokovan potisnutim osjećajima. Stoga se odluči okušati živjeti 'bez filtera' i slijedi svoje osjećaje, što joj ubrzo pretvori život u kaos. 

Slijedi ratna drama "Moj najbolji neprijatelj" Alexa Bowena iz 2005., smještena u sedamdesete godine prošloga stoljeća kada su Čile i Argentina bili nadomak rata zbog otočja na jugu kontinenta.

U travnatom, otvorenom području pampi tako se nađu muškarci koji dotad nikad nisu sudjelovali u borbi. Grupa čileanskih vojnika se zagubi i slučajno nabasa na istu takvu argentinsku vojnu ophodnju u gotovo identičnoj situaciji.

Večeri završavaju u utorak filmom "Andres čita i piše" Daniela Peralte iz 2016. o mladom tvorničkom radniku koji radi noću, a danju životari u kolotečini svakodnevice i izgubljenih snova, sve dok ne sretne studenticu medicine po mnogočemu sličnu njemu. 

"U kontekstu samoizabrana statusa Hrvatske kao kulturne kolonije do čijih se multipleksa teško probija bilo koji naslov koji ne ide u holivudski mainstream te europski (i holivudski, dakako) eskapizam, a filmofili mogu trljati ruke od zadovoljstva ako na repertoaru osvane poneki od laureata triju najznačajnijih filmskih festivala, prve asocijacije na čileanski film i ne doimaju se sasvim slabima, no generalno gledano, čileanska je kinematografija hrvatskim gledateljima ipak 'terra incognita', pa su ovakvi ciklusi tim važniji i dragocjeniji", ustvrdio je u najavi filmski kritičar Josip Grozdanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:30