ZAVRŠILA NOVA SEZONA

KAKVA JE PRVA SEZONA NOVIH ZVJEZDANIH STAZA? 'Discovery' levitira između genijalnih i loših trenutaka

Gay lik spretno je likvidiran, silovanje je ustvari bilo vrsta frenetičnog sna, moralno upitni kapetan doslovno je bio njegov 'zli brat blizanac'

Na kraju ipak nisu uspjeli.

Prva sezona novih “Zvjezdanih staza”, vrlo neujednačena, ali često zanimljiva, završila je prikazivanje na CBS-u i Netflixu i u finalnoj epizodi u ponedjeljak gadno podbacila. Ironično je da je “Discovery” (kako su producenti podnaslovili ovu seriju), kojeg su tijekom svih 15 epizoda tvrdokorni fanovi optuživali za izdaju starih Trek kanona, najveću kreativnu izdaju počinio upravo na kraju, kad se tom kanonu vratio.

Sezona u kojoj pratimo posadu broda Discovery (radnja se odvija deset godina prije nego što će se pojaviti Kirk i Spock) čitavo je vrijeme levitirala između genijalnih trenutaka, i vrlo loših i konfuznih. Ali to se još nekako moglo oprostiti jer su u prvim epizodama scenaristi barem hrabro otvarali nove i za “Trek” nekonvencionalne teme, među ostalim i gay odnose, moralno dvojbene odluke i silovanje ratnih zarobljenika. I nije toliki problem što su pritom bili na udaru starih obožavatelja jer sličnu fazu prolaze i “Ratovi zvijezda”. Problem je u tome što su producenti i scenaristi na kraju, čini se, kritikama popustili, dok su se “Ratovi zvijezda” unatoč glasnom otporu sa zadnjim filmom Riana Johnsona ipak odmaknuli od pričanja jedne te iste priče i kreću u novim smjerovima.

Ovako ispada da u galaksiji “Star Trek” nema ništa novo. Federacija je opet oslikana kao demokratičan, moralno ispravan politički okvir unutar kojeg manje-više funkcioniraju samo pravedni i uzoriti likovi, a svi motivi i rukavci koji su ove sezone sugerirali drugačije na kraju su objašnjeni raspletima u kojima je za sve to kriv paralelni svemir, varka ili isplanirana taktika. Gay lik spretno je likvidiran, silovanje je ustvari bilo vrsta frenetičnog sna i tuđeg sjećanja, moralno upitni kapetan doslovno je bio njegov “zli brat blizanac” iz paralelnog svemira, svima je sve oprošteno i lijepo je povezano u optimističan kraj, a da stvar bude gora, u završni prizor producenti su “zakucali” prizorom USS Enterprisea (onog originalnog) koji se pojavio uz poznatu otvornu temu originalne serije snimljene još prije 52 godine.

E pa neće moći. Želi li “Discovery” živjeti dulje od dvije ili tri sezone, morat će se promijeniti. U suprotnom, bolje nam je svima još jednom gledati reprize starih serija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:26