PIŠE JURICA PAVIČIĆ

KINESKI ZID Nacionalistički spektakl u kojem se glorificira Kina, sa 'bulajićevskim' slojem filma koji je sam po sebi zabavan

S rastom kineske kino posjete, Hollywood sve češće u filmove unosi kineske lokacije i likove ne bi li filmove prodao na najvećem tržištu svijeta.

Film 'Kineski zid' režisera Zhang Yimoua pokušaj je da se isti trik primijeni u protusmjeru. Riječ je o spektaklu nastalom u kineskoj produkciji, pod režijom najistaknutijeg kineskog filmaša, u koji su ubačeni zapadni likovi i engleski dijalozi ne bi li se film prodao na zapadu.

U Yimouovom filmu, taj je zapadnjak lutajući trgovac (Matt Damon) koji sa svojim pobočnikom (Pedro Pascal) putuje u kinu da bi nabavio barut. Nađe se pred kineskom zidom u trenutku kad se kineska vojska sprema za bitku. Svakih 60 godina, naime, Kinu sa sjeverna napadnu mitske životinje Taotiei, četveronožni orkovi kojima - kao u mravinjaku - gospodari matica. Dok ostali Zapadnjaci kane ukrasti barut i pobjeći, glavnog junaka impresionira kineska vojska, pa se pridruži njihovoj borbi.

'Kineski zid' je nacionalistički spektakl u kojem se glorificira Kina kao tehnološki napredna civilizacija, a kineske vrijednosti kolektivizma i žrtve uzdižu se naspram sebičnosti i lakomog zgrtanja zapadnjaka. Taj "bulajićevski" sloj filma sam je po sebi zabavan, no to se ne može reći i za film u cjelini. 'Kineskom zidu' fali i domišljatiji zaplet, ali i zanimljiviji likovi. Film je zanimljiv tek onima koji hoće vidjeti kako danas izgleda ono što je nekoć bio socrealizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:19