'POSTOJI LI MONOPOL?'

'KINOTEKA NIJE DIO TAJNOG PLANA!' Centar za kulturu i film Augusta Cesarca osjetio je potrebu da reagira

ZAGREB – Zbog izloženosti žestokim neargumentiranim napadima u medijskim napisima objavljenim u proteklih tjedan dana, što putem priopćenja za javnost kina Tuškanac, što u intervjuima ključnih sudionika, u kojima se kino Kinoteka spominje u direktnoj vezi s kinom Tuškanac i u izrazito negativnom kontekstu, osjećamo potrebu da reagiramo s ciljem zaštite ugleda kina, stoji u priopćenju Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

U nastavku se navodi: "Većina tekstova i izjava govornika ne navodi izvore već se koriste nagađanja odnosno konstrukcije poput “čini se”, “misli se”, “čita se”, a bez da se dala prilika da se Kinoteka predstavi javnosti. Također se komentira program kina koji još nije objavljen i daju negativne ocjene o radu kina koje još nije otvoreno te se i nakon što se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport očitovao o sudbini kina Tuškanac putem priopćenja nastavlja s plasmanom teza da je Kinoteka dio tajnog plana da se kina Tuškanac i Europa zatvore.

Kinoteka se nepravedno našla na meti napada kina Tuškanac – direktno ju se proziva za “gotovo identičan kinotečni program kinu Tuškanac” te “neinformiranost o radu kina Tuškanac u posljednjih 13 godina”. Znače li ovi neargumentirani napadi da nije poželjno da se otvaraju nova nezavisna kina u gradu i da postoji monopol nad prikazivanjem određenih filmskih naslova?

Naravno da Kinoteka neće prikazivati identičan program niti jednog kina u Zagrebu, to jednostavno nije u skladu s logikom niti dobrom poslovnom strategijom. Olako izgovorene riječi te stavljanje u ovakav kontekst čine veliku štetu i stvaraju iznimno negativnu atmosferu za novo kino koje tek treba početi sa svojim radom, a koje pokazuje isključivo spremnost na suradnju.

Jasno smo izrazili svoj stav predstavnicima zagrebačkih nezavisnih kina da želimo s njima surađivati i ostvariti dugoročan kulturni suživot. Iskreno vjerujemo da postoji mjesto u kulturnom svijetu Grada Zagreba za svakoga i da svatko može dati svoj obol kulturi grada bez osjećaja ugroženosti i opstrukcija, s poštovanjem prema kolegama.

Ponosni smo na kino Tuškanac i na činjenicu da Grad Zagreb ima kina koja prikazuju vrhunske naslove, no isto tako smo sigurni da u gradu koji na svojih gotovo milijun stanovnika ima pet digitaliziranih nezavisnih kina postoji prostor za još jedno kino. Isto tako bismo bili ponosni da se broj kina u Gradu Zagrebu nastavi povećavati, da se revitaliziraju stare kino-dvorane i otvaraju nova mjesta koja će obogatiti filmsku ponudu grada.

Kinoteka je kino koje ima svoju priču, kao kultno zagrebačko kino i omiljeno okupljalište filmofila, koje je od kad je 1940. izgrađeno imalo funkciju kino-dvorane. Drago nam je da će u toj funkciji nastaviti s radom i da će u suradnji i koordinaciji s ostalim nezavisnim kinima u Gradu Zagrebu uz kontinuirano prikazivanje filmskih klasika sudjelovati u stvaranju nove filmske publike i novih generacija filmofila."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:06