5 FILMOVA OD 45 PRIJAVA

KOJI SU FILMOVI DOBILI NOVAC ZA SNIMANJE Potpore Igoru Mirkoviću za seks-chat i glumici Nini Violić

Nina Violić
 Tomislav Krišto / CROPIX

Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC) jučer je objavio koji će filmovi dobiti njihovu financijsku podršku potrebnu za snimanje. Što se tiče dugometražnog igranog filma, 3,9 milijuna kuna je dodijeljeno filmu “Bischofshofen” Igora Mirkovića, kojeg će snimati Interfilm, jedna od naših najjačih filmskih kuća s kojom surađuju, primjerice, Rajko Grlić i Vinko Brešan, te filmu “Što da se radi?”, jednog od naših najboljih dokumentarista Gorana Devića, koji je dobio 900 tisuća kuna, a snimat će ga produkcijska kuća Petnaesta umjetnost.

Od debitanata su za istu vrstu filma sredstva dobili Nina Violić za film “Kućna prašina” (1,1 milijun kuna), čije je snimanje već počelo i radi ga produkcijska kuća Spiritus movens, koja je snimala i film Bobe Jelčića “Obrana i zaštita”. Sredstva je dobio i Josip Žuvan za “Garburu” (3 milijuna kuna), koju će snimati Maxima film, te Juraj Lerotić za “Sigurno mjesto” (2,9 milijuna kuna) koje radi Propeler film, koji je producirao “Kenjca” i “Buick Riviera”. Lerotić je najpoznatiji po filmu kratkom filmu “Onda vidim Tanju” iz 2010. godine, napravljen od fotografija, i koji je osvojio Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu, Veliku nagradu za najbolji film na 20. Danima hrvatskog filma te nagradu Oktavijan za najbolji igrani film.

Postprodukcije

U kategoriji eksperimentalni film HAVC je dodijelio 450 tisuća kuna. Sredstva su raspodijeljena između Vladislava Kneževića (film “Colonelo Futurista”, 180 tisuća kuna), Nine Kurtele (“Khora”, 110 tisuća kuna), Sunčice Fradelić (“Blizu Raja”, 90 tisuća) i Luke Matića (“Surf”, 70 tisuća). Sredstva su dodijeljena i za dugometražni (gotovo 1,2 milijuna kuna) i kratkometražni dokumentarni film (780 tisuća kuna), te za tri filma koji se nalaze u postprodukcijskoj fazi. U kategoriji dugometražnih filmova sredstva su dodijeljena poznatom dokumentaristu Miru Brankoviću za “Vilima”, Srđanu Kovačeviću za “Tvornice radnicima” i Tomislavu Jelinčiću i Alanu Stankoviću za “Starac i roda”.

Najviše sredstava među debitantima dodijeljeno je filmu “Garbura” Josipa Žuvana, u kojem od donosi priču o dvije kuće u bespravno izgrađenom dalmatinskom predgrađu i tri generacije obitelji koje u njima žive. Film Juraja Lerotića “Sigurno mjesto” bavi se iznenadnim duševnim oboljenjem koje na drastičan način prekida kontinuitet života oboljelog, ali i njegove obitelji. Debitantski film Nine Violić, koja nakon dva kratka filma kreće u smjeru dugometražnog, bavi se prikazom zadnjih pola sata jedne obitelji prije njezina konačna raspada i to kroz tri perspektive.

Što se iskusnijih filmaša tiče, film Igora Mirkovića “Bischofshofen” donijet će dramu o odnosu honorarnog zaposlenika seks-chata iz Zagreba i njegovom korisniku iz istoimenog austrijskog grada. Dvojica muškaraca postupno razvijaju odnos koji se temelji na laži, ali u kojem su emotivni ulozi iskreni. Tu je i film “Što da se radi” Gorana Devića koji prati vođu sindikalista tvornice Janko Gredelj, čija se borba za opće dobro sudara s njegovom taštinom, krivim procjenama i odlukama.

Razvoj projekata

Zanimljivo je kako se na javni poziv prijavilo i nekoliko projekata koji nisu bili zreli za proizvodnju, procijenilo je Umjetničko vijeće HAVC-a, ali su dovoljno zanimljivi da im se odobre sredstva u kategoriji razvoja scenarija ili projekta. Tako su za razvoj scenarija s po 30 tisuća kuna subvencionirana otočka drama “Pučina od svile” Zdravka Mustaća i “Tragovi” Dubravke Turić i Danijela Žeželja, koji prate preispitivanje sredovječne intelektualke nakon smrti oca. Za razvoj projekta dodijeljeno je po 140 tisuća kuna “Brijunskoj priči” Arsena Antona Ostojića i “Vanki” Mladena Jurana. Osim toga, 120 tisuća je dobila komedija o tamburašima lažno optuženima za krađu zlatnog kulena, “Po Tamburi”, koju potpisuju Mario Marko Krce i Stanislav Tomić.

Na natječaj je u svim kategorijama bilo prijavljeno gotovo 150 filmova, a filmaši su se na natječaj mogli javiti do 30. studenog prošle godine. Objavljeno je i kako će se o dodjeli sredstava u kategoriji animiranog filma raspravljati na idućoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:58