FESTIVAL U CANNESU

Korejski film ‘Poezija’ zadivio gledatelje

Redatelj Lee Chang-dong afirmirao se krajem 90-ih i bio ministar kulture koji je spasio korejski film

CANNES - U uski krug pretendenata na Zlatnu palmu u srijedu se umiješao i jedan divni azijski film. Riječ je o “Poeziji”, filmu 56-godišnjeg korejskog režisera Lee Chang-donga, autora koji se izvan granica afirmirao na samom koncu devedesetih, a zanimljiv je i po tome što je tri godine bio korejski ministar kulture.

Kao ministar, obranio je od WTO-a sustav kvota za domaći film koji je jako pomogao razvoju danas iznimno cijenjene korejske kinematografije.

Mijina odluka

“Poezija” Lee Chang-donga priča je o Miji (Junghee), starici koja živi u malom gradiću, zarađuje pomažući bolesnim starcima i vodi brigu o unuku, lijenom i egoističnom tinejdžeru. Mija odluči unijeti promjenu u svoj život i upiše tečaj pisanja poezije u pučkom učilištu.

Tajna iz dnevnika

Gotovo istodobno, zgromi je užasna vijest.

Jedna od razrednih kolegica njenog unuka ubila se skočivši u rijeku, a u njezinom dnevniku pronađeni su zapisi kako su je šestorica učenika - uključujući Mijina unuka - seksualno zlostavljali. Iako ima elemente moralističkog krimića, “Poezija” je i lijepi filozofski film o sebičnosti i nesebičnosti, koji šarmantno i nenametljivo postavlja pitanja o odnosu života i umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44