PAMET U GLAVU

KREĆE NOVI SERIJAL NA HTV-u Descartes je bio lijenčina, a Hume partijaner!

Svi su čuli za Kanta, no znamo li da se svaki dan u točno određeno vrijeme šetao istim drvoredom?

“Biografije filozofa u pravilu nisu ništa manje zanimljive od pojedinih filozofija”, kaže Ana Grbac, scenaristica nesvakidašnjeg animiranog serijala koji u nedjelju kreće na Trećem programu HTV-a. Svi su čuli za Kanta, no znamo li da se svaki dan u točno određeno vrijeme šetao istim drvoredom?

Mnogi znaju da je Descartes bio erudit, no malo tko je svjestan da se stari René najviše od svega volio izležavati u krevetu. I kako je, uostalom, najpopularniji playboy svog vremena bio debeljuškasti David Hume? I to u Parizu... Originalni serijal 'Pamet u glavu' predstavlja dvadeset najvažnijih filozofa od Sokrata do 20. stoljeća u obliku visprenog sažetka njihovih života, učenja i stavova, uz mnoštvo manje poznatih podataka i anegdota. Petominutne epizode donose osvježavajući pogled na nešto što se obično smatra nezahvalnim televizijskim sadržajem i najčešće se formatira kao jednosatno komorno sijelo.

Animirani pristup i kratki format 'Pameti u glavu' pružaju dinamičan i zabavan program uz crteže Krešimira Certića Mischa, jednoga od naših ponajboljih ilustratora.

“Pravi je izazov risati likove čije fotke ne postoje. Bilo je jako zabavno tražiti portrete Sokrata ili Aristotela. Našao sam ih na keramici”, kaže Certić. Teško je reći gdje je točno pronašao portrete Husserla, Lockea ili Platona, ali crtež je sjajan. “Igrao sam se sa stilovima. Ne možete Nietzschea i Sokrata tretirati jednako. Svaki ima nešto svoje što se treba i vidjeti. Neki su mi, poput Rousseaua ili Sartrea legli iz prve.” Certić ovdje ne otkriva ni pola priče, Sartre u njegovoj whiteboard animaciji izgleda kao katalog art decoa, a Rousseau je doslovno - kameleon.

Glas u serijalu dao je sjajni Vilim Matula, koji je interpretirao duhovit prikaz životnih priča ljudi zbog kojih svijet danas izgleda tako kako izgleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24