IZLOŽBA U GALERIJI NOVA

Kultni beogradski redatelj Slobodan Šijan izlaže radove posvećene Tomu Gotovcu

“Prilikom posjete Los Angelesu, 2009. u rujnu, napravio sam jedan foto-hommage Tomu. Snimio sam kino ‘Fine Arts’ na Wilshare Bulevardu, u kojem je pedesetih godina XX stoljeća održana svjetska premijera njegovog omiljenog holivudskog filma ‘A Place in the Sun’, redatelja Georgea Stevensa.

Rekao sam ‘O.K., hajde da napravim jedan rad, da snimim fotografiju tog kina, gdje će se vidjeti natpis: ‘Mjesto pod suncem by Tomislav Gotovac’, zato što je Tom izmislio nešto što je nazvao ready-made film...”, ovako beogradski redatelj Slobodan Šijan (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug) opisuje početnu ideju iz koje se onda izvodi postav svoje izložbe fotografija posvećene Tomu Gotovcu, a koja je od utorka otvorena u galeriji Nova.

Razgovor u galeriji

Sa Šijanom će povodom izložbe u petak biti i razgovor u prostoru galerije, o fotografijama, ali i njegovom velikom prijatelju Gotovcu, s kojim je često i rado surađivao, i za kojeg je nakon njegove smrti snimio posvetu koja se zove “Pjesma za Toma”.

Sam je Gotovac rekao u jednom od svojih posljednjih intervjua: “Intimno si dajem neke zasluge za utjecaj kod dvoje umjetnika u smislu da sam im u jednom trenutku pomogao da dođu do nekih spoznaja, jedna je Marina Abramović a drugi je Slobodan Šijan”.

U galeriji Nova u četvrtak će u 18 sati biti i predstavljanje hrvatskog nastupa na 54. venecijanskom bijenalu prošlog ljeta: “Potrebno je živjeti samouvjereno… gledajući” Antonija G. Lauera (a.k.a. Toma Gotovca) i izvedbene skupine BADco. Dva sata nakon otvaranja, u ZKM-u, zakazana je premijera predstave 'Tamno i natrag' BAD.co-a.

Nastup na Bijenalu

Podsjetimo kako su prošli tjedan Vlasta Delimar i Milan Božić u kinu Europa predstavili knjigu i film o svojim performansima posvećenim Gotovcu. Potreba kolega za hommage Gotovcu govori o umjetničkom naslijeđu koje je ostavio, ali i - prijateljima koji ga ne mogu prežaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:54