NOVA EMISIJA O KULTURI

'KULTURA S NOGU' ZAMIŠLJENA JE KAO ZAFRKANTSKO TV ŠTIVO Novi urednik priznaje: 'To nipošto ne znači da ja sad umišljam da sam Graham Norton'

Branka Kamenski, Dražen Ilinčić
 Goran Mehkek, Neja Markicevic / CROPIX

Sve sam rekla i stvarno nemam više što dodati na tu temu, kaže Branka Kamenski, urednica “Pola ure kulture”, jedne od najdugovječnijih HRT-ovih emisija koja se u 2019. godini više neće prikazivati. Kamenski se uoči božićnih blagdana oprostila od televizijskih gledatelja istaknuvši kako se tijekom cijelog emitiranja ove emisije u nju nisu upleli kulturni lobiji ni političari.

- U ove 24 godine bilo je i pohvala i pokuda, i žestokog osporavanja i ozbiljnih pritisaka, ali kada bi me se pitalo po čemu bih htjela da se pamti ‘Pola ure kulture’, bila bi to činjenica da emisija baš nikad nije dopustila da joj politika na vlasti, lobiji iz kulture ili netko iz veće blizine uredi ijednu jedinu minutu - rekla je Branka Kamenski kojoj su kritičari zamjerali da u emisiji promovira desničarske stavove.

Kako neslužbeno doznajemo, emisija se nakon skoro četvrt stoljeća skida s programa na inicijativu same urednice, no ljubitelji kulture na svoje će doći zahvaljujući novoj emisiji “Kultura s nogu” koja kreće početkom godine, a vodit će je Dražen Ilinčić.

- Uz mene će emisiju voditi i glumac Ivan Colarić. Mislim da je dobro što emisija, koja će se prikazivati u udarnom terminu, srijedom nakon središnjeg Dnevnika na HTV-u 1, ima dva voditelja jer to doprinosi dinamici. ‘Kultura s nogu’ zamišljena je kao brzo, živahno, informativno i pomalo zafrkantsko televizijsko štivo. Nešto slično poput emisija Grahama Nortona. To nipošto ne znači da ja sad umišljam da sam Graham Norton, a ne treba očekivati ni da će mi u goste dolaziti najveće svjetske zvijezde. Ali, trudit ćemo se napraviti zanimljivu i kvalitetnu emisiju koja će pred televizijskim ekranom zadržati i ljude koji inače ne gledaju emisije posvećene kulturi - kaže Ilinčić koji je presretan što će u njegovu timu biti Davor Kanjir, koji je s Ilinčićem svojedobno radio emisiju “Noćna kavana”, novinar Rudi Pavlović, redatelj Danko Volarić, scenograf Dragutin Broz i back urednica Branka Kamenski.

- ‘Kultura s nogu’ trajat će pola sata, a u tih 30 minuta ugostit ćemo dvije grupe gostiju. Zamislili smo da u svakoj emisiji imamo četiri do šest sugovornika. Uz goste, imat ćemo i tjedni kulturni pregled - najavljuje Ilinčić koji priznaje da uoči starta nove emisije ima malu tremu.

- Možda je pravilnije kazati da osjećam uzbuđenje, ali tako je to uvijek kod mene uoči novih početaka. Velike zvijezde često kažu kako je trema znak da im je stalo do onoga što rade. Iako sebe ne smatram superstarom, ne mogu se ne složiti s tom tvrdnjom - kaže kroz smijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:25