NOVI NASTAVAK LEDENOG DOBA

Ljenjivac Sid govori iz duše i srca Ede Maajke

Možda je bilo pogrešno pustiti kao predigru filmu “Ledeno doba: Zemlja se trese” kratki crtić “Simpsoni: Najduži dan u obdaništu”.

U potonjem se malo toga zbiva: Marge Simpson ostavi malu Maggie u dječjem centru, gdje je curica fascinirana leptirima, sličnima njezinoj mašni, no tamo je i zločesti Gerald koji dražesne insekte ubija maljem i pravi iz njih svojevrsne umjetničke intervencije. “Najduži dan u obdaništu” briljantno je animiran pa vam pet minuta - koliko crtić traje - promakne u trenu: majstorski se koriste dramske pauze i akcentuiranja, kontrasti nježnog i grubog, a kada sve završi pomislite: “Ovakva bi, zaboga, morala biti suvremena animacija!”

Vjeverica i potres

Nije baš tako jer zatim počinje “Ledeno doba: Zemlja se trese”. Primjereno naslovu, u prvoj sceni prethistorijska vjeverica Scrat u potjeri za žirom izazove potres neviđenih razmjera (taj je uvod u potpunosti preuzet iz kratkog crtića “Scratov kontinentalni rascjep”, koji je poslužio kao svojevrsni pilot za ovaj film), a na ekranu promiču prizori tektonskih poremećaja praćeni neopisivom bukom. Na žalost, to je suvremena animacija! U modi su agresivni crtići jarkih boja sa zaglušujućom tutnjavom na tonskoj podlozi, a od suptilnosti koju je demonstrirao “Najduži dan u obdaništu” nema ni traga.

Nema nam druge nego se na to naviknuti: takvi su crtići danas postali jedan od najunosnijih hollywoodskih biznisa, “Madagascar 3” uskoro će zgrnuti pola milijarde dolara bruto, a novo izdanje “Ledenog doba” računa i na više pa bi moglo svrgnuti “Shreka” s prijestolja najuspješnijeg serijala u povijesti animacije. U pitanju je zabava za čitavu obitelj, pa današnji crtići moraju objedinjavati elemente humora, akcije i emocija, držeći pažnju kako klinaca tako i njihovih roditelja.

Pritom, nije to nikakav štanceraj. “Ledeno doba” dosljedno njeguje koncept pustolovne komedije, neprestano se uvode novi likovi (u ovom nastavku najuspjeliji su Sidova bezobrazna, bezuba baka i opaki prethistorijski orangutan, kapetan Gutt), koketira se s krajnje vulgarnim dosjetkama, a cjelina je superiorno animirana i odlično režirana. Samo… može li se tako u nedogled?

Zvjezdani potencijal

Iz nekog razloga, na novinarskoj projekciji pokazana nam je 2-D verzija (glavninu novca film će zgrnuti u 3-D formatu, za koji se plaća skuplja ulaznica) s hrvatskom sinkronizacijom. Već sam se navikao na glasove naših glumaca, no tek me sada zapanjilo kako je sjajan posao obavio Edo Maajka koji je sinkronizirao Sida: govori nevjerojatno brzo i pritom neprestano fuflja - jer to je oznaka karaktera, pa se usuđujem ustvrditi da bi malo koji od profesionalnih hrvatskih glumaca mogao napraviti nešto slično.

Navodno je čitav posao obavio za samo dva dana. Šteta što ga domaći redatelji ne angažiraju: ukoliko može napraviti licem i gestama ono što mu uspijeva glasom, dobili bismo veliku hrvatsku filmsku zvijezdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:36