PIŠE NENAD POLIMAC

LJETO U KINIMA Treći dio 'Osvetnika' uvjerljivi pobjednik, najviše razočarao 'Solo: Priča iz Ratova zvijezda'

 

Najuzbudljivija utakmica u kinima ovoga ljeta odigravala se na samom vrhu. Hoće li “Osvetnici: Rat beskonačnosti” prestići “Ratove zvijezda: Sila se budi” i zauzeti treće mjesto najuspješnijih filmova svih vremena (prva dva već godinama drže filmovi Jamesa Camerona “Avatar” i “Titanic”)?

Istina, taj blockbuster počeo se prikazivati još krajem travnja, no holivudsko ljeto rastezljiv je pojam, obično uključuje mega hitove koji su imali premijeru već u svibnju, pa zašto se sve ne bi pomaklo mjesec dana ranije.

Iznenađenje

Pobjeda “Osvetnika 3” izvjesno je iznenađenje, ipak “dvojka” baš nije impresionirala rezultatom (“samo” milijardu i 400 milijuna dolara), međutim, kad se u jedan film natrpaju gotovo svi Marvelovi junaci, od Iron Mana do Black Panthera i Kapetana Amerike, to je paket koji se ne odbija.

“Jurski svijet: Pad kraljevstva” zauzeo je drugo mjesto s nešto slabijim rezultatom nego “Jurski svijet” (milijardu i 670 milijuna dolara), no zato su “Izbavitelji 2” impresionirali zaradom unatoč tome što je od prošlog filma prošlo punih 14 godina: to je ujedno i najbolje plasirani crtić na svjetskoj top listi, daleko iza sebe ostavio je “Hotel Transilvaniju 3”, koji pritom po prihodima nije puno zaostao za “dvojkom”.

Većina nastavaka nije doseglo svoje prethodnike, poput “Deadpoola 2”, dok rezultate šeste “Nemoguće misije” treba uzeti sa zadrškom, film se još prikazuje u puno zemalja, uostalom kao i “Mamma Mia! Here We Go Again”, no teško da će taj doseći rekordni uspjeh prvog filma (615 milijuna dolara). U cjelini, da nije prva tri filma koji su prebacili bruto zaradu od dvije odnosno jedne milijarde dolara, moglo bi se ustvrditi da je to bilo razmjerno oskudno filmsko ljeto.

Rezultati u hrvatskoj kino-mreži mogu se doimati čudno, no ovdje publika ima poseban ukus, a i najveći prikazivač CineStar forsira filmove do kojih mu je stalo, pa ukupna lista naizgled nije baš suvisla. Ipak, samo donekle. “Deadpool 2” na drugom mjestu? To i nije osobito čudno, jer je prvi film o luckastom Marvelovom super junaku 2015. također zauzeo drugo mjesto, i to na kraju godine, kada je konkurencija puno veća. “Mamma Mia! Here We Go Again” dočekan je kao senzacija, jer je djelomično sniman na Visu, tako da treće mjesto nije iznenađenje.

“Hotel Transilvanija 3” jedini je crtić među pet prvoplasiranih, u nas je to popularna franšiza, daleko omiljenija no što su “Izbavitelji”, iako su po razini izrade potonji neusporedivo superiorniji. “Oceanovih 8” se ugurao na listu zahvaljujući maloj pomoći prikazivača, koji kontrolira filmove Warner Bros.-a, a možda je to i dug činjenici da žene u nas idu u kina puno više nego muškarci. Uostalom, među prvih pet je i “Mamma Mia 2”, čija su ciljna publika prvenstveno gledateljice.

Gubici za Disney

Najveći podbačaj ljetne sezone bez konkurencije je “Solo: Priča iz Ratova zvijezda”. Istina, zauzeo je osmo mjesto i zaradio 364 milijuna dolara bruto, međutim, bar polovicu morate odbiti jer je zadržavaju prikazivači, a tu su još i marketinški troškovi. Pridoda li se tome budžet od 275 milijuna dolara, ispada da je Disney na tom filmu izgubio između 50 i 100 milijuna. Nevolja je što glavni glumac Alden Ehrenreich ima ugovor na tri filma, on bi rado da to bude trilogija po uzoru na onu o Indiani Jonesu, no u tako nešto trenutačno se nitko ne želi upustiti.

“Bitka za Pacifik 2” nije imala šanse nakon što je ovogodišnji oskarovac Guillermo del Toro odustao od režije i zadržao funkciju producenta, uostalom, i prvi film je ostvario profit samo zahvaljujući azijskom tržištu. Još jedan Disneyjev podbačaj je “Christopher Robin”, priča o Winnie Poohu, ali iz malo drukčijeg ugla, dobio je dobre kritike, osobito glavni glumac Ewan McGregor, međutim, teško je da će pokriti troškove jer je koštao 75 milijuna dolara: trebao je ostvariti promet od 200 milijuna da bi bio profitabilan, no zarada se zaustavila na 115 milijuna bruto.

Od crtića “Patuljci uzvraćaju udarac” nitko nije puno ni očekivao, a bogami ni od biografske krimi drame “Gotti”, kojom je John Travolta potvrdio status glumca - otrova za kino blagajne. Ne bi vjerovali, usprkos tome film u rujnu stiže na naš kino repertoar.

Najveći hitovi

svijet

Osvetnici: Rat beskonačnosti

2.039.8 m $

Jurski svijet: Pad kraljevstva

1.290.4 m $

Izbavitelji 2

1.120.9 m $

Deadpool 2

735.8 m $

Ant-Man i Wasp

544.9 m $

Nemoguća misija: Raspad sistema

540.7 m $

Hotel Transilvanija 3

462.6 m $

Solo: Priča iz Ratova zvijezda

364.8 m $

Meg: Opasnost iz dubine

414.4 m $

Mamma Mia: Here We Go Again

350.6 m $

Najveći hitovi

Hrvatska

Osvetnici: Rat beskonačnosti

4.865.467 kn

Deadpool 2

4.077.564 kn

Mamma Mia: Here We Go Again

2.754.822 kn

Hotel Transilvanija 3

2.549.524 kn

Oceanovih 8

2.461.532 kn

Najveći podbačaji

Solo: Priča iz Ratova zvijezda

Bitka za Pacifik 2

Christopher Robin

Patuljci uzvraćaju udarac

Gotti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:12