'LIGA PRAVDE'

MARI LI TKO DA SU BATMAN I SUPERMAN OPET ZAJEDNO? Novi superherojski spektakl je u kinu, no brzo ćemo ga zaboraviti

 

Već davno se jako skupi film (po friškim procjenama budžet iznosi čak 300 milijuna dolara) nije nosio s tolikom hrpom nevolja.

“Liga pravde” - okupljanje superjunaka proslavljenih u stripovima DC Comicsa, svojevrsni odgovor na Marvelove “Osvetnike” - najavljena je još prije tri godine, svi su protagonisti predstavljeni još lani u blockbusteru “Batman v Superman: Zora Pravednika”, iako neki u jako malim ulogama, da bi zatim počeli problemi. Najprije je u proljeće iz obiteljskih razloga projekt napustio Zack Snyder, koji je režirao ne samo potonji film, nego i “Čovjeka od čelika” s Henryjem Cavillom kao Supermanom, uskočio je Joss Whedon iz konkurentskog tabora (njegova su oba izdanja Marvelovih “Osvetnika”), dopisao je i dosnimio dosta materijala (15 do 20 posto, kako je to ovih dana definirao Charles Roven, jedan od producenata), što je jedan od glavnih razloga za enormnu cijenu završnog proizvoda.

Mnogo problema

Uslijedila je još dodatna montaža kako film ne bi trajao više od dva sata, izletio je znatan dio isprva najavljivanih likova (npr. Nuidis Vulko u izvedbi Willema Dafoea), no loše je odjeknula vijest da popularni web portal www.rottentomatoes.com ne smije objavljivati sudove kritičara prije početka prikazivanja filma: to je taktika koja se koristi za ne baš cijenjene komedije kao što je “Božić kod zločestih mama”, a nikako za ovako prestižni blockbuster.

Na holivudskoj premijeri u ponedjeljak Ben Affleck i Gal Gadot odbili su komunicirati s medijima, on možda stoga što još nije siguran hoće li i dalje glumiti Batmana, a ona zato što ne odustaje od stava da kompanija RatPac-Dune Entertainment Bretta Ratnera, prokazanog seksualnog zlostavljača, ne može sudjelovati u produkciji predstojeće “Wonder Woman 2”.

Napad pirata

U međuvremenu su na internetu osvanule dvije scene koje možete vidjeti na odjavnoj špici filma, što i nije toliki problem, no kad je stigla petominutna sekvenca uskrsnuća Supermana s portugalskim podnaslovima, to je već predstavljalo ozbiljno otkrivanje radnje filma: iako smo manje-više svi znali da Superman nije poginuo u prethodnom Snyderovu filmu, a i glumac Henry Cavill je izjavio kako se priprema za snimanje “Lige pravde”, ovo je ozbiljan slučaj neugodne piraterije.

Malo što se danas može sakriti, iscurio je i podatak s Rotten Tomatoes, samo 48 posto kritičara dalo je udruživanju superjunaka DC Comicsa pozitivnu ocjenu (za utjehu, ispada da čak 98 posto korisnika tog portala ne može dočekati premijeru), a po sadašnjim prognozama ovaj će vikend biti udaran, s mogućom bruto zaradom od 350 milijuna dolara. Nije to zapravo puno, “Batman v. Superman” bio je uspješniji (422 milijuna), pa ipak nije dosegnuo milijardu dolara, što je brojka koja bi trebala DC Comicsu i njegovu partneru Warner Bros.-u da mogu odahnuti i prionuti na pripremu eventualnog nastavka. Očito, Marvel i Disney mnogo bolje vode taj posao sa superjunacima Do kraja ovog desetljeća oni će izbaciti još dva izdanja “Osvetnika”, “Crnu panteru”, novog “Ant-Mana”, a možda još ponešto. DC Comics i Warner Bros. imaju svojih aduta (novi “Odred samoubojica”, “Aquamana” i “Wonder Woman 2”), međutim, teško da će to biti dovoljno za pobjedu na tom terenu.

Naposljetku, kakva je “Liga pravde”? Dobra je vijest da film protječe brzo, naposljetku, treba vremena da se predstavi pet glavnih superjunaka, bez obzira što njih dvoje - Batmana i Wonder Woman - već jako dobro poznajemo: Aquaman, Flash i Cyborg imaju posebne dramske uvode i odvojke, sve odreda potpuno suvisle. Batman pritom nije tako patetičan kao u Snyderovu filmu, relaksiraniji je i sklon humoru, što valjda trebamo zahvaliti Whedonovim doradama.

Komorni film

Glavni superzlikovac je ovaj put Steppenwolf, glumi ga renomirani Irac Ciarán Hinds, Mance Rayder iz “Igre prijestolja”, uz pomoć kompjutorskih dorada, no poput većine takvih tipova koji stižu s drugih planeta doima se bombastično i praznjikavo. Njegovu opsesiju da združi tri “majčine kocke” pohranjene na Zemlji malo će tko shvatiti, a i vizualno to i ne izgleda bog zna kako spektakularno. Zapravo, film se doima pomalo komornim, nije to vrlina kao u trećem izdanju “Thora”, prije nesposobnost da se radnja razigra kako spada. Prisjetite li se “Osvetnika” u kojima sve vrvi od likova i akcije, “Liga pravde” je naprosto skroman pokušaj da se napravi nešto slično.

U zadnjoj sceni filma, koja uslijedi nakon odjavne špice, pojavljuje se ultra negativac Lex Luthor i ironično komentira kako su superjunaci osnovali nekakvu svoju “ligu pravde” pa je red da i zlikovci naprave vlastitu udrugu: jedan od njih je već tu, Deathsport, odnosno Slade Wilson (Joe Manganiello), a kandidata ima još. To je film kakav bismo htjeli gledati, a ovu “Ligu pravde” zaboravit ćemo razmjerno brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:13