NAKON OSTAVKE RAFAELIĆA

Među kandidatima za novog šefa HAVC-a spominju se bivši ravnatelj Hribar, poznati redatelj i član Hrasta, njegov sin i enigmatični filmaš iz dijaspore

Chris Marcich
 Getty images

Nakon što je Daniel Rafaelić dao ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a, te je trenutačno vršitelj dužnosti do imenovanja novog ravnatelja, počelo se sve glasnije šuškati o njegovom nasljedniku.

U filmaškim krugovima se tako spominju imena Hrvoja Hribara, bivšeg ravnatelja tog centra, potom ono poznatog pisca za djecu Hrvoja Hitreca te jedno posve novo ime, Chrisa Marcicha, koji bi se navodno trebali kandidirati za ispražnjenu fotelju ravnatelja. Za Marcicha, o kojem se ne zna mnogo, može se čuti kako je on kandidat samog Ministarstva kulture. No, tamo su nam rekli kako to nije točno, jer “Ministarstvo kulture ne imenuje niti predlaže kandidate za ravnatelja”.

Rafaelić nedostupan

U HAVC-u je malotko raspoložen za razgovor koji bi se moglo objaviti u novinama. Daniel Rafaelić se zadnjih dana novinarima uopće nije htio javiti. Jedini koji je bio raspoložen za davanje izjave je Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora. No, on je bio vrlo kratak.

- O kandidatima za sad ne znam ništa. Za desetak dana raspisat ćemo natječaj i neka se svi oni koji žele postati ravnatelji centra na njega jave. Što se tiče trojice kandidata koje ste mi naveli, mislim da imaju kvalifikacije i neka se slobodno prijave na natječaj, kao i svi drugi građani koji zadovoljavaju uvjete - rekao je Bruno Kragić.

No, iz HAVC-a neslužbeno doznajemo kako se Hitrec, kojeg naši sugovornici smatraju solidnim kandidatom, vjerojatno neće prijaviti na natječaj. Taj 75-godišnji dramski pisac i scenarist član je stranke Hrast, a neki nagađaju da se na natječaj ustvari planira javiti njegov sin Neven, inače redatelj. Smatraju da je to vjerojatnije zbog poodmakle dobi Hrvoja Hitreca, ali i činjenice kako je njegov sin član Audiovizualnog vijeća.

Oštra kritika

No, tome bi mogla smetati činjenica da je Neven Hitrec godinu dana bio umjetnički savjetnik za dokumentarni film u HAVC-u i da mu je u tom razdoblju bilo prilično loše, pošto se nije stizao baviti filmovima. U to se nikako ne uklapa mogućnost da se kandidira za šefa centra, s obzirom na to da tada nipošto ne bi imao vremena za filmove. Premda ga mnogi jesu nagovarali, doznajemo da on ne priželjkuje tu funkciju, niti se na njoj vidi, pa se nema ni namjeru javiti na natječaj.

Što se tiče Hribara, naši sugovornici kažu kako je velika mogućnost da bi se on opet mogao kandidirati, no sumnjaju da će biti izabran.

On sam nije nam htio ni potvrditi ni opovrgnuti da se planira kandidirati, no doznajemo kako on najprije planira dobro istražiti kakva je trenutna situacija u centru na čijem čelu nije bio zadnje dvije godine, pa će, ovisno o rezultatima, donijeti odluku hoće li ponovno krenuti u utrku za ravnatelja.

Poznato je kako je nezadovoljan radom Daniela Rafaelića i da o onome što je napravio nema dobro mišljenje. Za Jutarnji list je, nakon što je Rafaelić dao ostavku, rekao kako njegov nasljednik nije radio ništa, da smo pometeni s međunarodne scene i da su izgubljeni promotivni alati. Oštro je rekao i kako smatra da smo “bili visoko, a sad smo na začelju svih bivših jugoslavenskih republika”.

Naši sugovornici iz HAVC-a kažu kako, premda su za njega sigurno brojni redatelji i producenti, određeni se broj članova boji da bi se politika mogla upletati u njegov rad i ometati ga, zbog čega će mnogi ipak biti za njegova protukandidata. A on je novo ime: riječ je o Chrisu Marcichu, koji je odrastao i školovao se u SAD-u. Nakon što je radio u tamošnjem Ministarstvu gospodarstva i vanjske trgovine, 20 godina je bio glavna osoba za Europu u Motion Picture Association. Radio je u njihovom uredu u Bruxellesu.

Novo lice

Njegova supruga Maja Bakran Marcich je najviše pozicionirana Hrvatica u institucijama EU. Naši sugovornici kažu da je riječ o stručnjaku i čovjeku koji bi HAVC-u mnogo mogao pomoći u segmentu međunarodne vidljivosti. S obzirom na to da dobro razumije filmsku industriju, a ima i menadžerske sposobnosti. Riječ je o 64-godišnjaku koji se želi vratiti u Hrvatsku, pa bi za njega ovakva pozicija bila idealna, smatraju neki.

No, pitanje je koliko će glasova dobiti čovjek koji je članovima HAVC-a nepoznat. Da postane ravnatelj, smatraju naši izvori, bilo bi mu vrlo problematično obavljati tu funkciju jer do sada nije živio u našoj zemlji i ne zna kako filmski svijet funkcionira, što bi mogao biti veliki problem. Na zapadu je sve to drugačije jer tamo postoje asistenti koji ravnateljima pomažu u radu. No, u slučaju našeg centra situacija nije tako jednostavna i vrlo je izvjesno da bi ravnatelj koji je posve novo lice mogao imati velikih problema u radu.

Rafaelić mora ostati vršitelj dužnosti sve dok se ne odabere novi ravnatelj, a naši izvori smatraju kako to neće biti na ovim izborima. Nijedan od kandidata nije dovoljno snažan da bi mogao biti izabran, smatraju, pa će se vjerojatno tek na drugim izborima pojaviti neki novi kandidat, koji će oko sebe okupiti članstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 05:22