NINA OBULJEN KORŽINEK

MINISTRICA KULTURE NAJAVILA IZMJENE ZAKONA I NOVE STRATEGIJE 'Naš sustav je ostao između austrougarskog, a kasnije socijalističkog modela upravljanja'

Nina Obuljen Koržinek
 Nenad Dugi / Hanza Media

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će tijekom ove godine Ministarstvo raditi na medijskoj strategiji te da bi nacrt mogao nastati kroz par mjeseci, vezano za HRT kazala je da će biti pripremljene izmjene zakona, dok je za Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (Hina) rekla da joj se stabiliziralo poslovanje te da se radi o važnom servisu koji ima perspektivu otvarati se novim uslugama.

Obuljen Koržinek procijenila je da bi nacrt nove medijske strategije mogao nastati kroz nekoliko mjeseci, nakon čega će biti otvorena javna rasprava kako bi eventualno do kraja godine nacrt mogao biti i usvojen.

Vezano za izmjene zakona o HRT-u naglasila je da je u ovom trenutku bilo važno provesti izbor da HRT dobije stabilnu upravu te da će biti pripremljene izmjene zakona, a vidjet ćemo hoće li to biti cjelovita izmjena ili samo u nekom dijelu.

"U ovoj godini treba napraviti novi nacrt ugovora između Vlade i HRT-a i važno je da se to napravi u otvorenoj i demokratskoj proceduri", rekla je Obuljen Koržinek u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Za Hinu je rekla da se njezino poslovanje stabiliziralo te da je, prema podacima koje Ministarstvo ima, vratila neke važne medijske dionike među korisnike svojih usluga.

"Mislim da Hrvatskoj treba jedan takav javni servis i Ministarstvo kulture redovito financira Hinu. Sad je u tijeku imenovanje novog Upravnog vijeća, ali u ovom trenutku ne vidim nikakvih većih prijepora vezano uz Hinu niti da se postavljaju neka pitanja budućnosti. Mislim da Hina ima perspektivu, može se otvarati prema nekim drugim uslugama i da je jedan takav servis veoma važan", ustvrdila je.

Obuljen Koržinek kazala je i da je revizija u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) u tijeku te da će je, kada bude gotova, novoimenovani Upravni odbor i Ministarstvo razmotriti.

"Moram slijediti sve procedure. Revizija je u tijeku, a kada bude gotova novoimenovani Upravni odbor i Ministarstvo razmotrit će reviziju. Ako se utvrde nepravilnosti, ići će se prema planu njihova uklanjanja. Ako bude nepravilnosti koje izlaze iz okvira onoga što se može smatrati samo nepravilnostima i da je posrijedi ozbiljnije kršenje nekih propisa, onda će se poduzimati neke druge mjere", naglasila je.

Neprihvatljim smatra pritisak kroz medije. Nalazi neovisnih revizija, kaže, nisu ukazivali na taj tip nepravilnosti o kojima se govori u javnosti. No, dodala je, postojao je nedostatak komunikacije Ministarstva sa svojim ustanovama.

Naglasila je da su u uredbi koju su uputili u proceduru unutar Ministarstva ustrojili odjel unutar pravne službe koji će se baviti praćenjem ustanova kako bi dao nužnu potporu, a da se ne događaju situacije poput revizija u kazalištima i muzejima.

Najavila je da bi zakonske reforme trebale obuhvatiti područje arhiva, knjižnica i muzeja. Zakon o knjižnicama i Zakon o arhivima već su, kazala je, spremni i struka je jasno artikulirala koje su to promjene.

Vezano za pitanje financiranja javnih potreba i upravljanja ustanovama te o kulturnim vijećima najavila je da će biti provedena široka javna rasprava te ocijenila da bi sredinom mandata mogao izaći nacrt.

"Mislim da je sazrelo vrijeme da ozbiljno reformiramo naš institucionalni sustav koji je ostao između austrougarskog, a kasnije socijalističkog modela upravljanja. Ne postižemo adekvatne rezultate i ravnatelji nisu zadovoljni jer su im vezane ruke. Mislim da sredinom mandata možemo očekivati nacrt te javnu raspravu", kazala je Obuljen Koržinek.

Tijekom ove godine, kazala je, dolazi i kompletna revizija zakona o elektroničkim medijima, a najavila je i da će se ići u izmjene zakona o kazalištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:48