ZA PROJEKCIJE SE TRAŽI KARTA VIŠE

NA RAB FILM FESTIVALU NAJAVLJEN NOVI PROJEKT REDATELJA GORANA KULENOVIĆA Zajedno sa Zoranom Ferićem adaptirat će roman 'Smrt djevojčice sa žigicama'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.08.2019. u 13:39

RAFF

 

Prema romanu Zorana Ferića "Smrt djevojčice sa žigicama" u jesen iduće godine na Rabu počinje snimanje istoimenog filma u režiji Gorana Kulenovića koji uz Ferića potpisuje i scenarij budućeg "otočkog" trilera, najavljeno je u nedjelju na konferenciji za novinare u sklopu Rab film festivala.

Projekt je trenutno u visokoj fazi predprodukcije, u potvrđenoj glumačkoj postavi su Ozren Grabarić, Jelena Lopatić i Borko Perić, a premijera se očekuje u proljeće 2021.

"Što je u hrvatskom društvu više kriminala manje ga je na filmu", kazao je Ferić, dodavši da je roman "Smrt djevojčice sa žigicama" među ostalim proizašao i iz nostalgije prema otoku koji kao ljetnu oazu posjećuje preko 30 godina. "Krimić je postao socijalna drama. Odavno je izašao iz kućice popularnog i zabavnog te postavlja ozbiljna društvena pitanja", ustvrdio je Ferić.

 

Kulenović je kazao i da ovim projektom žele istražiti hoće li žanrovski film, koji uz prikaz specifične otočke sredine ratnih 90-tih prati istragu ubojstva rumunjske transseksualne prostitutke, biti mamac za publiku u Hrvatskoj, regiji, ali i šire.

Očekuje da će glavni aduti filma biti "briljantni Ferićevi detalji" s mnoštvom crnog humora i bizarnosti.

I producenti filma Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat očekuju dobre rezultate, posebno s obzir na uspjehe koje su u krimi žanru postigli engleski i skandinavski autori.

Subota na RAFF-u protekla je pak uz ranojutarnje širenje opojnih mirisa s Pjacete, na kojoj svakog dana gosti festivala pod budnim okom udruge Mocira spravljaju rapske specijalitete.

Đelo Hadžiselimović izvrsno se snašao u ulozi prvog RAFF-ovog chefa, a u ulozi pomoćnika briljirao je direktor RAFF-a Robert Tomić Zuber. Bit će zanimljivo vidjeti što će se naći na meniju trećeg festivalskog dana, u nedjelju, kad kuhaču predaju Damiru Urbanu.

Velika potražnja za sadržajima RAFF-a nastavila se i nakon izvrsno posjećene projekcije otvaranja. Gotovo za sve projekcije tražila se karta više, a rasprodan je bio i dokumentarni film Sinovi Danske prikazan u podne u Zimskom kinu. Navečer je u Ljetnom kinu prikazan sjajan National Geographicov dokumentarac koji produkcijski potpisuje Leonardo DiCaprio More sjena (Sea of Shadows), nagrađen na Sundanceau. Napeta priča o meksičkim kartelima i kineskoj mafiji, koja radi profita izlovljava riblje vrste pred izumiranjem, još nas jednom podsjeća da su najveći neprijatelji našeg ekosustava sami ljudi i njihova stalna želja za profitom.

Veliko finale drugog festivalskog dana bio je koncert Urban&4. Riječka petorka oko ponoći je zapalila publiku kina pod zvijezdama hitovima poput Odlučio sam, Glas jeka, Kuća sjećanja i Mjesto za mene.

U nedjelju u Ljetnom kinu gledamo novi film Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se", a nakon filma od 23:30 se gleda se i sluša Elemental.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo