FILMSKA KRITIKA

Najbolji film svih vremena: 'Vrtoglavica' prvi puta u 50 godina prestigla 'Građanina Kanea'

 YouTube
Eisensteinova 'Oklopnjača Potemkin' ispala je s ljestvice prvih deset, a njezino je mjesto zauzeo Vertovljev 'Čovjek s kino-kamerom'

' Vrtoglavica ' (1958.) Alfreda Hitchcocka po prvi je puta u pedeset godina prestigla 'Građanina Kanea' i tako postala najbolji film svih vremena. Rezultat je to ankete koju tek svakih deset godina među filmskim kritičarima provodi uvaženi britanski filmski mjesečnik Sight & Sound.

Čitavo sljedeće desetljeće tako će upravo 'Vrtoglavica' sloviti za najbolji film. Časopis je svoju anketu proveo na uzorku od 846 filmskih kritičara iz čitavog svijeta. Kad je anketa provedena posljednji put, 2002. godine, 'Vrtoglavica' je bila samo pet glasova iza 'Građanina Kanea'. Ove godine ga je pretekla za 34 glasa.

Remekdjelo Orsona Wellesa, ' Građanin Kane ' se dugo smatrao najboljim filmom svih vremena. U filmu Welles i glumi izdavačkog tajkuna koji umire osamljen, a za sobom ostavlja samo jednu misterioznu misao – "Ružin pupoljak". Radilo se o natpisu na njegovim sanjkama iz djetinjstva.

James Stewart je u glavnoj ulozi u 'Vrtoglavici' glumio policijskog detektiva koji boluje od vrtoglavice, a Kim Novak ledenu plavušu koju mu je posao slijediti. Ali niti jedno od njih nije ono što se čini.

' Oklopnjača Potemkin ' Sergeja Eisensteina ispala je s ljestvice prvih deset, a njezino je mjesto zauzeo ' Čovjek s kino-kamerom ' (1929.) Džige Vertova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:46