6. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Najbolji filmovi iz podunavskih zemalja, ali i hit sa Sundancea

U srijedu počinje šesti Vukovar film festival (i već tradicionalno završava u nedjelju), a cilj organizatora nije teško pogoditi iz njihovih dosadašnjih najava: povećati broj gledatelja u odnosu na prethodne godine, što im je redovno uspijevalo, jer je nekoć mali lokalni festival prerastao u ozbiljnu i odlično posjećenu filmsku smotru.

Službeni program i najatraktivnija ostvarenja pratećeg programa odsad će se prikazivati čak na dvije lokacije, jer će šlep na Dunavu - nakon jednogodišnje pauze - ponovno proraditi kao filmska pozornica, uz lani vrlo uspješno testiranu terasu Agencije za vodne putove.

Sedam u konkurenciji

Novina su i popodnevne projekcije na vukovarskoj Adi, pješčanom otoku na Dunavu, inače gradskom kupalištu.

U konkurenciji za glavnu nagradu festivala je sedam cjelovečernjih igranih filmova iz podunavskih zemalja. Najatraktivnije je svakako novo ostvarenje rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua, dobitnika Zlatne palme za “Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana”. Film mu se zove “Iza brda”, bavi se sudbinama dviju prijateljica iz sirotišta koje je život razdvojio i također je odlično prošao u Cannesu: glavne glumice Cosmina Stratan i Cristina Flutur podijelile su nagradu za najbolju žensku ulogu, a Mungiu je dobio Zlatnu plamu za scenarij. Cosmina Stratan i njezin partner Valeriu Andriuta bit će gosti festivala.

Mađarska drama

S odličnim preporukama stiže i mađarska drama “Samo vjetar” Benedikta Fliegaufa, dobitnik grand prixa žirija na berlinskom festivalu, ali i nagrade Amnesty International: zasnovan na autentičnom slučaju, film se bavi pogromom Roma u malom mađarskom mjestu, vješto gradeći atmosferu straha i socijalne nesigurnosti. Na istom je festivalu nagrađen za najbolju režiju njemački film “Barbara” renomiranog Christiana Petzolda: radnja se odigrava osamdesetih godina u Istočnoj Njemačkoj, a protagonistica je liječnica koja je po kazni poslana u provinciju.

Bit će zanimljivo pogledati i “Pupoljke” Zdeneka Jiraskya te “Avé” Konstantina Bojanova, najbolje filmove (barem po sudu njihovih nacionalnih festivala) iz Češke i Bugarske. Potonji je lani nagrađen i na Sarajevo film festivalu. Hrvatske boje brani “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta, dobitnik nagrade filmskih kritičara “Oktavijan” na Pula film festivalu. Lani je pobijedio naš predstavnik “Kotlovina” Tomislava Radića, no vidjet ćemo hoće li se to dogoditi i ove godine, jer je festivalska konkurencija puno jača.

Novi Woody Allen

U pratećem programu najveća gužva će vladati za projekciju novog filma Woodyja Allena “Rimu s ljubavlju”, u kojem on nakon dužeg vremena igra i jednu od uloga, međutim, puno se prije isplati pogledati fantastičnu pustolovnu dramu “Zvijeri južnih divljina”, prvijenac Benha Zeitlina, koji je oduševio kritičare i publiku na festivalu u Sundanceu i slovi kao jedno od najboljih ostvarenja ovogodišnje američke filmske sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:43