NOMINACIJE U SEVILLI

NASTAVLJA SE STARA KONTROVERZA Samo filmovi iz velikih jezika i s Cannesa u završnici Europske filmske nagrade

Njemačka komedija 'Toni Erdmann' s pet nominacija iskočila je kao očiti favorit za europskog Oscara
Jedan od najčešćih prigovora je i da neki režiseri dobivaju nominacije i s osrednjim filmovima

Nominacije za Europsku filmsku nagradu (EFA) koje su proglašene u subotu u Sevilli nisu donijele ni najmanje iznenađenje. Kako se uoči objava i očekivalo, njemačka komedija “Toni Erdmann” redateljice Maren Ade dobila je najviše - pet - nominacija za europskog Oscara.

Film Maren Ade nominiran je za najbolji film, režiju, scenarij, te obje glavne uloge (Sandre Hüller i Petera Simonischeka), te je nakon vikenda u Sevilli iskočio kao očiti favorit za konačnu pobjedu.

Odmah iza “Tonija Erdmanna” po broju se nominacija našao canneski pobjednik “Ja, Daniel Blake” Britanca Kena Loacha koji je nominiran za najbolji film, režiju, scenarij te glavnu ulogu Davea Johnsa. Dva filma zgrabila su po tri nominacije: erotski triler “Elle” Paula Verhoevena nominiran je za najbolji film, režiju i žensku ulogu (Isabelle Huppert), a film “Julieta” Pedra Almodovara ima čak dvije nominacije za najbolju žensku ulogu, za Emmu Suarez i Adrianu Ugarte.

Ispravljanje nepravde

Ta četiri filma nominirana su i u najvažnijoj kategoriji, onaj za najbolji film. Kao peti, priključio im se irsko-kanadski film “Room” (Soba) Lennyja Abrahamssona koji je još lani bio nominiran za američke Oscare, a premda je irska koprodukcija po temi i ambijentu je američki. Zanimljivo je i to da su osim “Sobe” svi nominirani filmovi bili u konkurenciji Canneskog festivala u svibnju ove godine. Tada je glavnu nagradu ponio “Ja, Daniel Blake”, a “Toni Erdmann” - koji je na festivalu pobudio pravu euforiju - na opće je iznenađenje ostao bez i jedne nagrade. Čini se da europski glasači akademije kane ispraviti tu nepravdu.

Najbolji glumci

Što se glumačkih nominacije tiče, uz Sandru Hüller, Isabelle Huppert i dvije Španjolke, nominirane su još Dankinja Trine Dyrholm za film “Komuna” te Talijanka Valeria Bruni Tedeschi za film “Luda ljubav”. Kod muškaraca, uz Johnsa i Simonischeka nominirani su još Hugh Grant za “Florence Foster Jenkins”, Šveđanin Rolf Lassgard za komediju “Čovjek zvan Ove” te Nijemac Burghard Klaussner za film “Narod protiv Fritza Bauera”.

Već godinama nagradama EFA se upućuju uvijek slični prigovori. I novinari i članovi akademije gunđaju da glasački sustav favorizira filmove iz velikih kinematografija s puno glasača, te da filmovi iz istočne i južne Europe (izuzevši Italiju) prolaze slabije od zasluženog. Također se često prigovara da postoje režiseri - poput Almodovara ili Loacha - koji će ući u završni krug i sa posve osrednjim filmom. Nakon ovogodišnjeg izdanja, tih će prigovora biti još više. U “velikih pet” opet su ušli njemački, francuski, britanski i španjolski film, te jedna međunarodna koprodukcija na engleskom jeziku. Standardni autorski “pretplatnici” opet su tu, s tim da treba reći da je Loach ovaj put snimio zaista dobar film, a “Julieta” je nešto bolja od posljednjih, prilično slabih Almodovarovih naslova.

Zakinuti Rumunji

Ipak, razloga za gunđanje ima. Dva jaka ovogodišnja rumunjska naslova prilično su izignorirana. “Matura” Cristiana Mungiua nominirana je za režiju i scenarij - ali ne (!) i za najbolji film, dok je “Sieranavada” Cristu Puiua ostala posve praznih ruku.

Hrvatski predstavnik u širem krugu nominiranih - “S one strane” Zrinka Ogreste - nije slovio za favorita, pa nije iznenađenje što je nominacija izostala. Očekivalo se, međutim, da bi do nominacije mogla doći jedna od dvije naše manjinske koprodukcije, “Sieranevada” ili islandski film “Vrapci” u kojem glumi Rade Šerbedžija. To se - međutim - nije dogodilo.

Proglašenje pobjednika bit će 10. prosinca u europskoj prijestolnici kulture Wroclawu, a pobijedi li “Toni Erdmann” - što je prilično vjerojatno - Maren Ade će postati prva redateljica koja je osvojila tu nagradu od njenog osnutka 1988.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:42