DANI HRVATSKOG FILMA

Nedeljko Dragić ovogodišnji je dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo

Prizor iz animiranog filma 'Tup tup' Nedjeljka Dragića (1972.)
 YouTube
Poznatom autoru Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljku Dragiću Zlatni Oktavijan za životno djelo, a publici 25. DHF-a njegova retrospektiva

ZAGREB - Ovogodišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Zlatni Oktavijan za životno djelo, na ovogodišnjem će DHF-u biti dodijeljena Nedeljku Dragiću, jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

Dragić je rođen 1936. u Paklenici kod Novske, a ulazi u svijet animacije sredinom 1950-ih. Bio je karikaturist i strip crtač te potom autor animiranih filmova i redatelj. Najpoznatiji je po filmovima Krotitelj divljih konja (1966.), Možda Diogen (1967.), Idu dani (1969.), Tup-tup (1972), kojim osvaja nominaciju za nagradu Oscar, Dnevnik (1974), Dan kada sam prestao pušiti (1982.) i Slike iz sjećanja (1989.). Ujedno je poznat i kao autor logotipa i maskote Univerzijade.

Ističe se kao autor neponovljiva umijeća i osebujne poetike čiji se doživljaji svijeta procesuiraju satiričkim odmakom, a potom izražavaju njegovim najjačim oruđem – linijom. Humanističkog nadahnuća i posvećeni izražavanju ideje linijom u pokretu, hvaljeni i nagrađivani diljem svijeta, filmovi Nedeljka Dragića odavno su prerasli okvire sredine u kojoj su nastali i postali dijelom svjetske baštine animiranoga filma.

Munchen, 221108.
Nedjeljko Dragic, poznati karikaturist i autor mnogih svjetski poznatih animiranih filmova. Nedjeljko zivi u Munchenu kojim se uglavnom krece na svom biciklu.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / EPH
Nedjeljko Dragić

U popratnom programu 25. Dana hrvatskog filma bit će prikazana retrospektiva Dragićevih radova, a publika će moći pogledati sve njegove važnije naslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:47