BOX OFFICE

NEKI FILMOVI SU NEDODIRLJIVI Novi Avengersi ruše sve rekorde, ali nitko nije ni blizu starom klasiku iz 1936. godine

AUTOR:
  • Tomislav Novak

 • OBJAVLJENO:
 • 03.05.2018. u 08:37

 •  

  Nije bilo dvojbe da će novi Avengersi zaraditi planinu novca, bilo je pitanje samo koliko će ona biti visoka. Govorimo o Mt. Everestu novca jer samo u prvih šest dana Marvelov “Avengers: Infinity War” zaradio je ukupno 725 milijuna dolara.

  Rekordi su padali kao kule od karata jedan za drugim, odmah od početka. Prije svega film, u kojem se zajedno pojavljuju svi dosad ekranizirani superheroji iz Marvelovih stripova (svi Avengersi i svi Guardiansi koji se bore protiv zlikovca Thanosa) zaradio je najviše u povijesti u kategoriji “prvi vikend prikazivanja”.

  Ispisuje povijest

  U SAD-u je u prva je četiri dana (od četvrtka do nedjelje) zaradio 258,7 milijuna dolara, što je rekordna zarada u karijeri svih glumaca i producentske ekipe iz filma. Ukupno u svijetu: 640 milijuna dolara u prvom vikendu.

  Marvel već punih deset godina gradi put prema ovom filmu. Dosad su lansirali ukupno 18 filmova čija se radnja manje ili više spojila i rasplela u ovom devetnaestom. Franšiza je dosad zaradila 15 milijardi dolara i, naravno, najuspješnija je u povijesti, a glavni konkurenti, Warner Bros i DC, koji im pokušavaju parirati Supermanom i Batmanom, opet su ne samo poraženi, nego i posramljeni.

   

  Naime, film “Justice League”, koji je za DC važan zbog spajanja više superheroja u isti film, kao što su “Avengers” za Marvel, tijekom cijelog svojeg prikazivanja u kinima zaradio je manje (659 milijuna) nego ovaj film u prva četiri dana. Marvel (podružnica Disneyja) inače već producira novih 13 filmova o superherojima, tako da unatoč kritičarskim napisima o umoru od žanra, nećemo se ih se još neko vrijeme riješiti.

  Klasici vladaju

  Iako se za mnogo filmova u posljednje vrijeme govorilo da bi mogli oboriti rekord i postati najkomercijalniji svih vremena, Avengersi, izgleda, imaju ozbiljne šanse. Trenutačno je na vrhu ljestvice “Avatar” sa 2,7 milijardi dolara zarade, a iza njega je “Titanic” (oba filma režirao je James Cameron) sa 2,1 milijardom. “Star Wars: The Force Awakens” treći je sa 2,068 milijardi, a daleko ispod na četvrtom “Jurassic World” sa 1,6 milijardi.

  Zanimljivo, u top deset, s iznimkom “Titanica” koji je snimljen 1997., nijedan film nije stariji od devet godina, a također osim “Titanica” prvih 25 najkomercijalnijih filmova u povijesti snimljeni su u 21. stoljeću.

  Box Office Mojo inače vodi evidenciju (samo za SAD) filmova koji su zaradili najviše u povijesti, ali prilagođeno inflaciji.

  Tu je i dalje nedodirljiv 79 godina star klasik “Prohujalo s vihorom” koji je prema prilagođenim cijenama zaradio 1,8 milijardi dolara, a drugi je originalni “Star Wars” film sa 1,6 milijardi.

   

  Na ovoj ljestvici situacija je potpuno drugačija: prvih deset najboljih u povijesti su iz prošlog stoljeća, a tek na 11. mjestu je film iz 2015., sedmi nastavak“Star Warsa”.

  Ljudi su nekad više išli u kino, ali danas su ulaznice znatno skuplje, čak deset puta nego kad se “Prohujalo s vihorom” pojavilo u kinima 1939. godine. Kažu da su ga tada - u kinima pogledali baš svi.

  Tagovi

  Izdvajamo