RADIKALNA KINEMATOGRAFIJA

'NEMA MJESTA ZA BUDALE' Uznemirujuća slika ruskog društva kroz šizofrene monologe redikula s njegovog bloga

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2017. u 09:05

Jedan od najradikalnijih prikaza današnje Rusije i njezinih ideoloških sukoba

Sastavljen od zastrašujućih prizora s bloga Sergeja Astahova, dokumentarac Nema mjesta za budale (No Place For Fools) suvremenog ruskog umjetnika Olega Mavromattija jedan je od najradikalnijih prikaza današnje Rusije i njezinih ideoloških sukoba. Kroz kontradiktorni i kontroverzni lik Astahova, preobraćenog homoseksualca koji postaje radikalni ortodoksni kršćanin i proputinovski aktivist, redatelj otkriva koliko je život pojedinca pod utjecajem politike u kapitalističkoj Rusiji.

Astahovljevi šizofreni monolozi o vjeri, hrani, ljubavi, konzumerizmu, patriotizmu i bolesti ocrtavaju formaciju fašističkih ideja, slijepog patriotizma i narcisoidnosti kod običnog čovjeka. Uznemirujuća slika ruskog društva kroz glas ismijanog redikula.

Redatelj filma, Oleg Mavromatti, jedan je od najvažnijih predstavnika moskovske radikalne kinematografije. Kazneno gonjen zbog kritičkih performansa i filmova, 2000. je napustio Rusiju te trenutno živi na relaciji SAD – Bugarska, a iste su godine vlasti zaplijenile njegovu umjetničku arhivu te je velik dio njegovih radova izgubljen.

Redatelj Oleg Mavromatti

 

 Hrvatskoj je javnosti, vjerojatno, najpoznatiji po online performansu iz 2010. u kojem je publika glasovanjem odlučivala o njegovom pogubljenju.

Film je na rasporedu u četvrtak, 9. ožujka u 19:30 u MM centru (Savska 25) u sklopu programa Kratke slike.

 

Izdvajamo