FILMSKA KRITIKA

NENAD POLIMAC O 'LADI KAMENSKI': Tri glumice glavni su adut ove hrvatske komorne drame

Prizor iz filma: Ksenija Marinković, Nataša Dorčić i Doris Šarić-Kukuljica
 Vjekoslav Skledar
 

Malo je vjerojatno da bi neki redatelj pozvao na audiciju za istu ulogu u isto vrijeme tri renomirane glumice, no to je premisa na kojoj počiva film sa zajedničkim potpisom Sare Hribar i Marka Šantića.

U pitanju je zapravo komorna drama s četiri lika koja se uglavnom odigrava u jednom stanu, što je i najveće ograničenje ostvarenja nagrađenog Zlatnom arenom u Puli za najbolju žensku ulogu (Doris Šarić-Kukuljica). Redatelj traži najbolji izbor za lik junakinje, koja je utjelovljavala pokret štrajkašica iz ugasle zagrebačke tvornice Kamensko, međutim, socijalni aspekt je ovdje u drugom planu.

U prvom je borba između tri kandidatkinje, u kojoj se koriste uglavnom nedozvoljena sredstva, tada je priča i najzabavnija, no to ne traje dugo, jer skučenost prostora i razmjerno plošni scenarij uzimaju svoj danak. U ovako svedenoj fabuli svaki bi dramski potez morao biti precizno proračunat, no to baš nije slučaj, jer prema završnici ima sve više praznina.

Ovakva cjelina bi puno bolje funkcionirala kao televizijska drama, no kako je ta vrsta u nas na žalost zamrla (za to je kriv prvenstveno HRT), ne preostaje drugo nego prerušavanje u hrvatsku niskobudžetnu produkciju. Tri glumice su glavni adut filma, koji će morati pričekati televizijsku premijeru da ostvari kontakt s nešto širom publikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:59